Това заяви руският президент Владимир Путин по време на заседание на международния дискусионен клуб "Валдай" в Сочи. Президентът отговори така, запитан от германска участничка какви грешки са допуснали Русия и Европа в отношенията помежду си в последните 15 години.

"Най-голямата грешка от наша страна беше, че твърде много ви се доверихме. А вашата грешка е, че приехте това доверие като слабост и злоупотребихте с него", каза Путин, цитиран от световните агенции.

"Трябва да затворим тази страница и да продължим нататък, като основем отношенията си на взаимното уважение и се отнасяме помежду си като равноправни партньори", добави руският президент.

Путин смята, че Западът е длъжен да окаже натиск над Киев, и заяви, че Москва не се притеснява от активизирането на НАТО в Източна Европа и балтийските страни.

Путин: Да няма в Донбас клане като в Сребреница >>

Руският президент подчерта, че в международните дела все повече се намесват икономическите отношения. Той обърна внимание и на опитите да се пречи на проектите за прокарване на нови газопроводи (в ЕС няма съгласие за Северен поток-2 - б.р.), въпреки че такава диверсификация на логистиката е "икономически ефективна, изгодна за Европа и служи за укрепване на нейната сигурност".

Сепаратизмът

Подкрепата на Европа за разпадането на редица страни и за отделянето на Косово доведе до ръста на сепаратистките тенденции, включително до възникването на сегашната ситуация в Каталуния, каза руският президент. Според него ставащото в Каталуния е вътрешна работа на Испания.

"Сега виждаме как ЕС единодушно осъжда привържениците на независимостта в Каталуния. Не мога по този повод да не отбележа: трябваше по-рано да се мисли за това", подчерта Путин.

Русия и САЩ

Путин заяви, че президентът Доналд Тръмп трябва да бъде уважаван, защото е демократично избран.

"Той бе избран от американския народ и поне затова трябва да бъде уважаван, дори и да не сме съгласни с позицията му", каза Путин.

На въпрос дали Русия се дразни от непредсказуемостта на Тръмп Путин отвърна, че тя е свързана със "силна съпротива вътре в страната".

Политическите опоненти на Тръмп "не му дават да изпълни никоя от предизборните си инициативи", каза Путин. Той същевременно добави, че Русия остава отворена към сътрудничество със САЩ.

Русия и САЩ постигат напредък в Сирия и опитът от това взаимодействие трябва да се разпространи и в други области, заяви Путин в отговор на въпрос дали вижда перспектива за развитието на руско-американските отношения.

"Постигаме някакви съвместни резултати в Сирия, значи можем да го правим. Мисля, че това трябва да обхване и други области от взаимодействието ни", каза Путин.

Той отбеляза, че във времето на американско-съветските отношения е имало повече противоречия, но и по-голямо взаимно уважение и даде като пример неотдавнашното сваляне на руските знамена от затворени руски дипломатически мисии в САЩ.

Войната в Сирия

Путин заяви, че има пълно основание да смята, че Москва, заедно с Дамаск, скоро ще разгроми терористите в Сирия.

Руският президент заяви, че сирийският мирен процес се развива в положителна посока, макар и все още да има проблеми. Той добави, че съществува риск създадените в Сирия зони на деескалация да доведат до разделяне на страната, но изрази надежда, че това ще може да се избегне.

Накъде върви светът

Според Путин досегашните рецепти за преодоляването на конфликтите в света вече не действат, а нови още не са изработени.

"Изостря се конкуренцията за място в световната йерархия, но много от предишните рецепти за глобалното управление, за преодоляването на конфликтите и на естествените противоречия вече не вършат работа, често не действат", поясни той.

"Светът навлезе в епоха на стремителни промени. Онова, което доскоро бе смятано за фантастика, става реалност и всекидневие", каза руският президент. Той призна, че интересите на различни държави не съвпадат във всичко, което е естествено.

Когато балансът на тези интереси се нарушава, "когато под въпрос се поставя спазването или дори самото наличие на общоприети правила за поведение, когато собствените интереси се прокарват на всяка цена, противоречията стават непредсказуеми и опасни, водят до остри конфликти.

В тези условия и при такава постановка на въпроса нито един реален международен проблем не се решава. Отношенията между страните само деградират, а сигурността в света все повече отслабва. Вместо прогрес и демокрация, свобода на действие получават радикални елементи, екстремистки групировки, които отричат самата цивилизация, стремят се да я хвърлят в хаос и варварство. Историята от последните години е ярка демонстрация за това", изрази мнение Путин.

Съвършено очевидно е, че сами по себе си съвременните технологии не са способни да гарантират устойчиво развитие, посочи той.

"Хармонично бъдеще е невъзможно без социална отговорност, без свобода и справедливост, без уважение към традиционните етични ценности, към достойнството на човека. Иначе прекрасният нов свят вместо благоденствие и перспективи за всеки може да се изроди в тоталитаризъм, кастово общество, конфликт и ръст на противоречията", отбеляза руският президент пред участниците във форума "Валдай".