Протестиращите искат също така оставката на премиера Дмитрий Медведев, предаде Ройтрес, цитирана от БТА.

Днешните демонстрации изглежда са едни от най-мащабните координирани прояви на недоволство след масовите протести през 2011-2012 година, свързани с парламентарните избори.

До обед официалните руски медии мълчаха за протестите. Новинарските сайтове и социалните медии обаче информираха за демонстрации в няколко града - от Владивосток в Далечния изток до Екатеринбург в Урал.

Вижте снимки>>

Репортер на Ройтерс е видял, че във Владивосток са задържани най-малко 30 души, като в неразрешения протест са се включили стотици млади хора на площад близо до гарата.

Арестите са започнали, след като протестиращите издигнали плакати с надписи "Корупцията ограбва бъдещето ни" и "Премиерът трябва да отговаря".

Според очевидци стотици протестират в Екатеринбург. Поне четирима души с плакати са задържани на градския Площад на труда, където са се събрали протестиращи от опозицията, националисти и подкрепящи прокремълската партия "Единна Русия".

Според полицията общо са се събрали около 500 до 700 души, тя обаче не потвърди да е имало арести. Опозиционният лидер Алексей Навални съобщи на сайта си, че над 80 града в Русия протестират днес. В много градове, включително Москва, протестите не бяха разрешени от местните власти.

Демонстрациите, мотивирани от Навални, се фокусират върху неотдавнашните му твърдения, че премиерът е натрупал имущество на стойност милиони долари чрез съмнителни сделки.

Разследването на неговия Фонд за борба с корупцията за тайните богатства на премиера беше публикувано в началото на март.

Според него Медведев, който беше президент от 2008 до 2012 г., използваи мрежа от благотворителни фондации, управлявани от негови приближени, за да скрие, че контролира огромни активи, включващи имения, яхти и дори лозя.