Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след срещата си в Москва с гостуващия никарагуански външен министър Карлос Моралес, цитиран от ТАСС и БТА.

Говорейки за продължителността на обявената вчера "хуманитарна пауза", Лавров припомни думите на президента Владимир Путин в Берлин вчера, че Москва е готова да продължава режима на примирието, докато бунтовниците от екстремистката групировка "Джебхат ан Нусра" (преименувана на "Джебхат Фатх аш Шам") и сътрудничещите с нея бунтовници не извършват провокации, не нарушават "режима на тишината" и не пречат на мирни жители да напуснат обсадения Източен Алепо.

Руският външен министър изрази загрижеността на страната си, че въпреки жеста на добра воля от Москва и Дамаск, бунтовниците от "Нусра" отказват да напуснат града. При това, добави Лавров, те не са сами в отказа си, защото групировката "Ахрар аш Шам", която мнозина наши западни партньори смятат за умерена, е напълно солидарна с "Нусра".

Всички въоръжени групировки в Алепо се подчиняват на "Джебхат ан Нусра", която доскоро открито се обявяваше за крило на Ал Каида, отбеляза руският външен министър.

"Ние предадохме списъци (с тези групировки) на САЩ, когато се срещнахме в Лозана", добави той.

Ние не виждаме дори опити на международната коалиция начело със САЩ да се бори с терористите от "Нусра". Тя действа доста сдържано и спрямо "Ислямска държава", посочи той. А тези две групировки бяха единствените цели, които тази коалиция обяви, припомни Лавров.

Той изрази надежда, че САЩ, като създател на тази коалиция, ще направят всичко тя да остане да действа в рамките на обявените от нея цели.

Твърденията на американците, че "Джебхат ан Нусра" не е мишена за международната коалиция, не са откровение за нас. Подозирам, че Западът иска да защити тази екстремистка групировка, за да я използва един ден за свалянето на президента Башар Асад", каза Лавров.

Той изрази тревога и от съобщенията, че ВВС на Турция нанасят удари по северни райони на Сирия, нанесели с кюрди.

Запитан какво мисли за заплахите на сирийското правителство да сваля турски самолети, нарушаващи сирийското въздушно пространство, руският външен министър отговори, че Сирия има пълен суверенитет над своята територия и над въздушното си пространство.

Хуманитарната пауза в сирийския град Алепо е продължена с още един ден и ще е в сила от 8 до 19 часа на 22 октомври, съобщи началникът на главното оперативно управление на руския генерален щаб генерал Сергей Рудской.

Руското военно ведомство разчита, че всички заинтересувани страни ще повлияят на бунтовниците, за да бъдат спасени мирните жители на източен Алепо, които „фактически са заложници на терористите”.

Протести в Алепо срещу планираната от Русия евакуация на града

Стотици граждани на северозападния сирийски град Алепо от четвъртък са излезли на протест срещу планираната от Руската федерация евакуация на обсадените части на града, предава Anadolu Agency, цитирана от "Фокус".

Демонстрантите са се събрали в един от кварталите на града и са издигнали транспаранти на арабски и английски, чрез които изразявали своята позиция срещу преместването им и желанието им да останат в града.

„Въпреки че режимът (на сирийския президент Башар ал Асад и Русия безмилостно ни бомбардират, ние няма да напуснем града“, заяви един от протестиращите.

Още в сряда руската страна призова цивилното население да напусне Алепо, предупреждавайки, че ще започне нова офанзива, веднага след като обявеният за примирието срок изтече.