Ситуацията след изборите в България изглежда доста сложна и макар и за момента основното внимание да е концентрирано върху вътрешнополитическите схеми и варианти за сформиране на бъдещо правителство, на преден план несъмнено стои и въпросът за външнополитическата ориентация на страната, пише "Руски дневник".

Според Георгий Енгелхардт, научен сътрудник в Института по славянознание към Руската академия на науките и специалист по съвременна политическа история на Балканите, вариантът за коалиция между ГЕРБ и Обединени патриоти (ОП) "очевидно дава шанс за подобряване на двустранните отношения".

"Основният фактор за положителното развитие на тези отношения в момента е възстановяването на климата на доверие, който пострада сериозно от едностранната политика на ГЕРБ. Този климат на доверие може да се превърне в база за съживяването и взаимноизгодното икономическо сътрудничество между нашите страни", каза Енгелхардт.

"С оглед на негативния опит във взаимодействието в периода на управление на ГЕРБ, формирането на коалиция или на друга основа, или с участието на ОП, може да се възприема като известна гаранция за по-голяма самостоятелност на България", допълни той.

Експертът все пак е на мнение, че най-благоприятният вариант за развитие на българо-руските отношения би била коалиция около БСП и ОП, "тъй като те най-малко от всички са обременени с наследството от периода 2009-2017 г., през който тези отношения деградираха сериозно".

Анализаторът припомни блокирането на важни руско-български и руско-европейски проекти по времето на управлението на ГЕРБ и охлаждането на отношенията между Москва и София на фона на подкрепата, която страната даде за антируските действия на САЩ и ЕС.

"Затова за Русия формирането на ново правителство в България ще се възприеме като шанс за възстановяване на положително двустранно сътрудничество", заяви Енгелхардт.