Бунтовници изстреляха два снаряда по руското посолство в Дамаск в момент, когато симпатизанти на сирийското правителство се събираха пред сградата му, за да благодарят на Москва, че се е намесила в Сирия, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Падането на двата снаряда върху посолството предизвика паника сред събралите се отпред около 300 души, съобщи фотограф на Франс прес от мястото на събитието. Хората се разбягаха и в същия момент трети снаряд се взриви в околността, предаде репортер на АП.

Още не е ясно дали нападението е взело жертви.

Опозиционни бойци са обстрелвали в миналото посолството, но не се знае дали днешното нападение е било насочено срещу демонстрантите.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви на пресконференция, че Москва разчита виновните за обстрела на посолството на Русия в Дамаск да бъдат открити.

Това е очевидна терористична проява, вероятно целяща да сплаши поддръжниците на борбата срещу тероризма. Ние си сътрудничим със сирийските власти, стремим се да установим виновните за обстрела. Засега нямаме допълнителна информация, по-подробна, но се надяваме виновните да бъдат установени и да бъдат предприети мерки за предотвратяване на подобни престъпни действия“, допълни Лавров.

Същевременно лидерът на сирийския клон на „Ал Кайда“ призова джихадистите в Кавказ да нападат руски граждани и войници в отговор на руските въздушни удари в Сирия, съобщи "Фокус".

Щом руската армия убива сирийския народ, тогава вие убивайте руснаци. Ако те убиват нашите войници, тогава вие убивайте техните войници. Око за око, зъб за зъб“, заяви лидерът на „Фронта ан Нусра“ Абу Мохамад ал Голани в разпространен в понеделник аудио запис.

Той призова бунтовниците да засилят атаките срещу алауитското малцинство на президента Башар ал Асад, като възмездие, както се изрази той, за безразборното избиване на мюсюлмани сунити от руските нашественици.

В аудиопосланието си Мохамад ал Голани заяви, че военната интервенция на Русия цели да спаси от крах властта на Асад, но е обречена да се провали, също като предишната военна подкрепа от Иран и Хизбула.