На правитествения ВИП на летище "София" патриарх Кирил бе посрещнат от видинския митрополит Дометиан, от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, от Старозагорския митрополит Галактион, от Стобийския епископ Наум и от викария на българския патриарх Максим - Знеполския епископ Йоан, съобщи Дарик радио.

"С радост стъпих на българска земя и от днес започва мирното ми посещение в братска България след избирането ми за патриарх на Русия", заяви руският църковен глава. Патриарх Кирил каза, че много пъти е бил в България и че неговото сърце е открито към българите и към българския народ.

"Пожелавам мир и просперитет на България, нарастване и укрепване на Българската православна църква. Нека мирът и благополучието да са над тази забележителна земя и над българския народ”, отправи благословението си руският патриарх.

Той заяви, че с радост очаква предстоящата среща с патриарх Максим, със Светия Синод на Българската православна църква и с вярващите. Патриархът обясни, че на срещите ще бъдат обсъдени въпросите за сегашното състояние на двустранните отношения и за духовните връзки между двете църкви.

В Светия Синод руският духовен глава бе посрещнат от българския патриарх Максим. В синодалния параклис "Свети цар Борис" бе отслужен благодарствен молебен, а патриарх Максим връчи на патриарха на Москва и на цяла Русия най-високото отличие на Българската православна църква - ордена "Св. цар Борис".

"Днес всички ние - клир и миряни на Българската патриаршия, се радваме да ви имаме сред нас - скъп гост на родната ни църква и на отечеството ни", се посочва в словото на главата на Българската православна църква. Патриарх Максим отбеляза, че познава и помни сегашния руски патриарх още като млад клирик на Московската патриаршия.

Тридневното посещение на патриарх Кирил изненадва с нарушаването на наложения от столетия ред в списъка на гостуванията, които главата на руската православна църква трябва да извърши зад граница в другите православни държави, съобщи "Медиапул".

Според обичая патриархът трябва да направи така наречените "мирни визити" на събратята си - ръководителите на другите поместни църкви. Според традицията първо място заема Цариградската патриаршия, второ - Александрийската, трето - Антиохийската, четвърто - Ерусалимската, пето - Руската. Следват Грузинската, Сръбската, Румънската, Българската, Кипърската, Гръцката, Албанската, Полската, Чешката, Словашката, Американската църква.

Избраният през 2009 г. патриарх Кирил вече извърши по реда на списъка посещения в три църкви. Той посети Цариградската патриаршия, Александрийската църква (2010 г.) и църквата на Сирия и Ливан (Атиохийската патриаршия) - 2011 г.

Четвъртото му посещение на православна църква е в България, което породи недоволството на сръбската и румънската църкви и даде основания да се направят тълкувания, че посещението на патриарх Кирил в България е колкото църковно, толкова и дипломатическо.