Това съобщи агенция Интерфакс, позовавайки се на ненаименуван източник, близък до следствието.

Той е подчертал, че засега в делото за вземане на подкуп от компанията "Роснефт" фигурира само един човек – отстраненият от длъжността му министър. Но било "напълно възможно" да се появят други и то "в най-скоро време".

Улюкаев беше арестуван в понеделник по подозрения в корупция, свързани с компаниите "Роснефт" и "Башнефт", което предизвика сътресения в целия икономически блок в руското правителство.

За разработката от по-рано е бил информиран президентът Владимир Путин, който вчера следобед уволни министъра.

Алексей Улюкаев е бил следен няколко месеца, а телефонните му разговори са били подслушвани, съобщи вчера говорител на Руския следствен комитет.

Поне четирима души под лупата

Силовите структури може би не са следили само бившия министър на икономическото развитие, но и други служители, съобщи днес руският "Ведомости", цитиран от Интерфакс.

Всекидневникът се позовава на ненаименуван висш сътрудник на едно от силовите ведомства.

В разработката на органите според него са били поне още четирима души, сред които и вицепремиерът Аркадий Дворкович и помощникът на президента Андрей Белоусов. И двамата публично са се изказвали против продажбата на «Башнефт» на "Роснефт", напомня вестникът.

"Ведомости" цитира и федерални служители, според които сред всички ръководители от икономическия блок Улюкаев е бил най-уязвим.

Той обаче е имал силна подкрепа в лицето на Дмитрий Медведев. Самият премиер го поканил на министерската длъжност, макар че на президента вече била препоръчана друга кандидатура.

Медведев: Извънредно събитие

"Извънредно събитие" нарече днес ареста на Улюкаев министър-председателят Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС. В коментара си за него той употреби формулировката, с която Путин уволни министъра - "загуба на доверие".

По-рано той премиерът беше изразил изненада и неразбиране; беше заяви по-точно, че "тежкото събитие е "отвъд неговото разбиране".

Вместо утре, както е по график, руското правителство се събра днес на заседание, първото без Улюкаев. При откриването му Медведев каза буквално:

"Беше освободен от длъжността му във връзка със загуба на доверие министър Улюкаев във връзса с това, че му е предявено обвинение в получаването на подкуп. Разбира се, за правителството и като цяло за властта в нашата страна, това е извънредно събитие".

Премиерът добави:

"Станалото още веднъж потвърждава един неизменен извод, че абсолютно всички, вкючително всеки представител на властта, каквато и длъжност да заема, са равни пред закона".

После Медведев прикани министрите към съгласувана работа, тъй като точно сега излиза на първо четене бюджетът за 2017 година.

Две куфарчета "зелено"

Алексей Улюкаев беше задържан на 14 ноември по подозрение, че е получил подкуп в размер два милиона щатски долара в налични.

По версията на следствието парите той е договорил за това, че министерството му е дало положителна оценка, позволила на "Роснефт" да придобие държавен пакет акции в "Башнефт".

Подробности за задържането в офиса на "Роснефт" съобщи "Комерсант". Според всекидневника министърът не е докосвал белязаните банкноти. "Специфичните следи по пръстите му" било в куфарчето с 1 милиона долара, което също било намазано със специално вещество.

Друго такова куфарче обещали да му донесат в колата.

Министърът бил задържан към 17 ч в понеделник, а документите за това били готови чак в 02 ч след полунощ.

Забавянето "Комерсант" обяснява с много пари. Сътрудниците на следствието трябвало да опишат една по една 20 хиляди банкноти (по 100 долара), за може доказателството да бъде приложено към делото.

Спрямо Улюкаев е започнато наказателно дело за получаване на подкуп в особено голям размер.

Във вторник вечерта съд в Москва определил на Улюкаев мярка за неотклонение домашен арест до средата на януари.

По-късно президентът Владимир Путин го освободи от длъжността му.

Ексминистърът не признава вината си и смята, че станалото е провокация, каза неговият адвокат.

"Имаме такава практика в Русия"

Вчера съмнения около арестуването на Улюкаев изрази бившия дългогодишен министър на финансите на Русия Алексей Кудрин.

"Разбираме, че в работата на правоохранителните органи се случват грешки, няма пълно доверие към някои (техни) стъпки", е казал Кудрин, цитиран от Интерфакс.

"Аз знам за други чиновници, които са били арестувани, а после пускани и всички обвинения са отпадали. Имаме такава практика в Русия. Във връзка с това всички днес очакваме по-нататъшно стъпки и разяснения от Следствения комитет", каза бившият министър, който участва в борсов форум в Ню Йорк.

"Арестът на толкова високопоставен чиновник, който отговаряше за икономическата политика, за взаимодействието с бизнеса – това е голяма трагедия, сериозно събитие, то разбира се влияе на работата на правителството – е добавил той. – Това е сериозна засечка в работата на правителството."