Такъв е общият обем средства, пратени в чужбина само чрез фиктивни вносно-износни операции. А типичен инструмент за тези афери са фирми еднодневки, съобщават в. „Ведомости” и агенция Интерфакс.

Подобни фирми служат за „разплащане” в чужбина по фиктивни сделки, а после предприемачите ги изоставят или ги пререгистрират. За тях е по-евтино да създадат нова компания, отколкото да плащат глоби.

Изискваният уставен капитал за ново ООД в Русия е едва 10 000 рубли (138 евро). А захвърлилият дружеството предприемач – дори да бъде установен - носи отговорност само до размера на уставния капитал. Така че един същ човек лесно може да регистрира неограничен брой компании в различни региони.

Сергей Щогрин, одитор от Сметната палата, дава примера с предприемач, учредил 1243 фирми, чрез които през 2013, 2014 и 2015 година от страната са изтекли около 500 милиона рубли.

Важен извод на руската Сметна палата е и, че борбата против нелегалното изтичане на капитал е „крайно неефективна”.

Пример за това заключение извод за 13 374 дела за валутно-финансови нарушения, които митническата служба е започнала и предала на Руския финансов надзор (институция, закрита през февриари т.г.). Той е наложил глоби в общ размер 663,4 милиарда рубли, но в бюджета са влезли едва 3 милиона.

Това представлява събираемост от 0,0005 процента, са изчислили в Сметната палата. На всичкото отгоре част от внесените глоби са върнати на компаниите след съдебно обжалване.

Общо 14 души са били осъдени в тригодишния период за незаконен износ на капитали от Русия – по трима през 2013-а и 2014-а, и 5 души миналата година. А петима от всичките са били освободени поради амнистия.

Данните на Сметната палата на практика потвърждават предишните констатации на Централната банка (ЦБ), пише Интерфакс. За трите години банката е засякла съмнителни трансгранични операции за общо 36,6 милиарда щатски долара.

Като "съмнителни" обаче ЦБ окачествява не само будещи подозрения външнотърговски сделки, но и видимо нечисти сделки с ценни книжа и кредити, както и преводи към собствени сметки.