Това са Фонд „Отворено общество“ (Open Society Foundations) и „Институт Отворено общество – фонд за съдействие“ (OSI Assistance Foundation), съобщават от пресцентъра на Главната прокуратура на Руската Федерация.

"След като проучи постъпилите материали, Главната прокуратура взе решение да обяви за нежелателна дейността на двете чужди неправителствени организации, тъй като представляват заплаха за конституционния строй на Руската федерация и държавната сигурност", се казва в официалното съобщение на руското държавно обвинение.

През юли т.г. Съветът на федерациите (горната камара на руския парламент – б.р.) публикува т. нар. „патриотичен стоп-лист“. В него попаднаха 12 чуждестранни организации (8 американски, 3 украински и 1 полска), заподозрени в антируски дейности.

Тогава руските власти обясниха, че списъкът е с „предупредителен характер“, т.е. няма юридическа сила и е приет, за да може Главната прокуратура на Русия да провери дали включените в него организации отговарят на закона за „нежеланите организации“.

Този закон бе приет през месец май и позволява чуждестранни и международни неправителствени организации да бъдат обявявани за „нежелани в Русия“, ако дейността им представлява заплаха за „конституционния строй на Руската федерация, отбранителната способност и държавната сигурност“.

Законът дава правото на правоохранителните органи да преценяват дали е налице подобна дейност, припомня "Клуб Z".

Една организация може да бъде обявена за „нежелана“ от Главната прокуратура, но след съгласуване с Министерството на външните работи. По същия ред става и отмяната на подобно решение.

"Отворено общество": Разтревожени сме и съжаляваме

Представители на Фондация "Отворено общество" изразиха съжаление от решението на руската прокуратура да включи фондацията в списъка на неправителствени организации, чиято дейност е нежелана в Русия. Това се казва в публикувано снощи изявление на организацията, чиято централа е в Ню Йорк, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Фондацията изразява тревогата си от решението на руската прокуратура и съжаление за промяната в позицията на руското правителство, която води до забрана за по-нататъшна подкрепа на руското гражданско общество.

"В продължение на повече от четвърт век помагахме за укрепването на върховенството на закона и защитата на гражданските права в Русия", подчертават представители на организацията.

На сайта на фондацията е публикувано и изявление на учредителя й Джордж Сорос.

"Уверени сме, че тази стъпка е временна аберация. Стремежите на руския народ, надеждите му за по-добро бъдеще не могат да бъдат подтиснати. Такива опити в крайна сметка няма да успеят", смята финансистът.