Полицейската намеса осуети упражняването на основни права на изразяване, сдружаване и мирни протести. Тези права са залегнали в руската конституция, припомня говорител на върховния представител на ЕС по външната политика.

Брюксел поиска от Москва да спазва международно поетите си ангажименти в рамките на Съвета на Европа и ОССЕ относно гражданските права.

Вашингтон: "Обида срещу демокрацията"

Държавният департамент на САЩ остро осъди снощи арестите на стотици протестиращи в Русия, предадоха Франс прес и БТА.

"Арестите на мирни протестиращи, наблюдатели на човешките права и журналисти са обида срещу основните демократични ценности", каза говорителят на Държавния департамент Марк Тонър.

Сред арестуваните е руският опозиционер Алексей Навални, организатор на протеста.

Майк Тонър каза, че Съединените щати са обезпокоени от задържането на Навални година преди президентските избори в Русия, на които той възнамерява да се кандидатира.

"Призоваваме руското правителство да освободи незабавно мирните демонстранти. Руснаците, като всички други хора, заслужават правителство, което зачита свободата на мисълта, прозрачността и прозрачното и отговорно управление, равенството пред закона и възможността да се упражняват правата без страх от репресии", каза говорителят.

В Москва над 7000 души участваха в протеста по данни на полицията.

Полицията съобщи, че в столицата са арестувани около 500 души, но според неправителствена организация задържаните са най-малко 933.

В Санкт Петербург са протестирали 4000 души, добави АФП, цитирайки Интерфакс. Арестувани били 130 демонстранти.

Руски медии: Политиката като нещо модерно

Въпреки мащаба на протестната проява държавните медии на практика не я отразиха, отбелязва "Независимая газета", цитирана от Би Би Си и БТА.

Политологът Николай Миронов сравнява ситуацията с протестите на Блатния площад в Москва през май 2012 г. против връщането на Владимир Путин в Кремъл. Според него митингите ще продължат, а участниците ще изпускат парата преди изборите за президент през 2018 г.

Но както и през 2012 г., резултат няма да има - протестната акция, организирана от опозиционера Алексей Навални, няма нищо общо с революция, казва наблюдателят. В крайна сметка Кремъл ще използва ситуацията, например за оставка на (премиера Дмитрий) Медведев допуска Миронов, цитиран от "Независимая газета".

"Властта няма да действа толкова либерално, както през управлението на Медведев" (президент от 2008 до 2012 г.), разсъждава пред "Ведомости" социологът Алексей Гражданкин.

"Ако има надежди за разрастване на протеста, съпротивата ще е много твърда", предупреждава той.

"Ведомости" и "Комерсант" посочват, че сегашните акции събират по-млади участници в сравнение с протестите от 2011-2012 г. А телевизия "Дожд" озаглави репортажа си на тази тема "Разходката на сърдитите ученици".

"Навални успя да събуди интереса на младежта в Русия - подчертава във "Ведомости" наблюдателят Михаил Виноградов. - Навални започна да прави от политиката нещо модерно и си каза думата възрастовата бариера - видя се, че младежта го смята за свой".