АФП: Говорейки в ООН, Бокова успя да избегне споровете

stat
17:51  |  13 април 2016 | По света / Автор Николай Големанов /  
Ирина Бокова Ирина Бокова
Сн.: EPA/БГНЕС

Ирина Бокова е предпочитаният от Москва кандидат за поста генерален секретар на ООН, предаде от Ню Йорк АФП, цитирана от агенция „Фокус“.
В Русия са на мнение, че генералният секретар трябва да бъде от Източна Европа, тъй като това е единственият регион, който до този момент не е бил представен на високия пост.

В рамките на двучасовото си представяне вчера Бокова, която ръководи ЮНЕСКО, заяви, че ООН трябва да положи повече усилия срещу насилието срещу жени и подчерта важността на равенството между половете.

Бокова успя да избегне споровете и представи себе си като кандидат, който ще „служи“ на държавите-членки на международната организация.

По отношение на мирния процес между Палестина и Израел, Бокова заяви, че ще работи за изграждане на доверие между двете страни.

По-противоречива оценка за изслушването на българската кандидатка, дава британският в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Генералният директор на ЮНЕСКО е разглеждана от мнозина като водещ кандидат, тъй като е жена с голям институционален опит в ООН; идва от Източна Европа, откъдето досега не е имало генерален секретар; и се смята, че е приемлива за Русия.

Това обаче на свой ред поражда подозрения у Запада, че тя може да бъде "мека" към военната намеса на Москва в страни като Украйна, Сирия и на други места, коментира вестникът.

„Гардиън“ цитира неназован висш дипломат от ООН, според когото, Бокова вчера може би е подкопала шансовете си, като е изглеждала твърде суха и безцветна при изслушването.
"Мислех, че тя може да бъде водещ претендент, но вече не съм толкова убеден след тези два часа", е казал той.
Последно в По света


Активизира се Източният маршрут на мигрантите

Миграционната криза в Европа продължава, независимо от намаляването на миграционните потоци от Северна Африка, Близкия Изток и Азия през 2017 г.