Русия се надява, че българските власти ще възпрепятстват провеждането на неонацистки марш в София, гласи нота на руското посолство до Външното ни министерство.

Поводът за нотата е планираният за тази събота Луков марш в София.

За нея съобщи в Москва пълномощникът на руското Външно министерство Константин Долгов, предаде ТАСС, цитирана от Агенция "Фокус".

ТАСС припомня, че група български национал-радикали смята да проведе на 14 февруари в центъра на София т. нар. "Луков марш" в чест на българския генерал Христо Луков, който, според Долгов, е известен с фашистките си и антисемитски възгледи.

"Разчитаме, че българските власти ще проявят политическа отговорност и ще възпрепятстват провеждането на това неонацистко шествие", каза Долгов.

Русия посочва, че особено възмущение предизвиква това, че маршът ще се проведе в навечерието на честването на 70 г. от победата над фашизма.

В нотата се припомня резолюцията на Общото събрание на ООН срещу героизацията на нацизма, "която способства за ескалацията на съвременни форми на расизъм, расова дискриминация, ксенофоби и свързваната с тях нетърпимост".

В тази връзка се подчертава недопустимостта да се прославят нацистите, да се реабилитира идеологията на фашизма и да се преразгледат решенията на Нюрнбергския процес, фиксирани в Устава на ООН.

"Разчитаме, че българските власти ще проявят политическа отговорност и ще възпрепятстват провеждането на това нацистко шествие", добави Долгов.

АНКЕТА: Одобрявате ли провеждането на Луков марш?