Това заяви македонският премиер Зоран Заев отговаряйки на предупреждение на руското външно министерство, че членството на страната в алианса ще има негативни последици, предаде Танюг.

Вчера заместник-външния министър на Русия Александър Грушко предупреди посланика на Македония в Москва Гоце Караянов за негативните последствия от присъединяването на страната към НАТО за регионалната сигурност и за двустранните отношения.

Според Заев, членството в НАТО е важно за стабилността и сигурността на Македония и региона.

Коментирайки предупреждението на руското външно министерство, Заев подчерта че Македония като своя стратегическа цел има и подобряването на сътрудничеството с Руската федерация.

"Нашето интегриране в НАТО не означава противопоставяне на сътрудничеството с Русия, предвид че Македония в своите стратегически цели възнамерява да засили сътрудничеството с нея, преди всичко на икономически, културен, образователен и всякакъв друг план", допълни македонския министър-председател.

Той допълни, че ангажиментът на Скопие към НАТО е от преди 25 години.

"Искам да спомена, че още през 1993 г. с обща декларация в парламента, Македония установява своите стратегически приоритети, сред които е и интеграцията в Алианса. В крайна сметка, това е и израз на огромното мнозинство - над 75 на сто от гражданите са за интегриране в НАТО. То е много важно и за стабилността и сигурността на Македония, но и на целия регион", допълни Заев.