На първата си пресконференция встъпилият днес в длъжност Йенс Столтенберг очерта като свои приоритети стремежа НАТО да бъде силен съюз, със стабилни съседи, със здрава евроатлантическа връзка, предаде БТА.

Кой е Йенс Столтенберг >>

"Член 5 от Вашингтонския договор остава основата на нашия съюз, ще защитаваме нашите членове, НАТО трябва да остане силен политически и военен съюз", посочи Столтенберг.
Връзката със САЩ е нерушима, добави той.

Генералният секретар съобщи, че днес е председателствал заседание на Северноатлантическия съвет, на което е било изразено общото мнение, че Русия запазва готовността си да дестабилизира Украйна, в разрез с международното право.

"Тази нестабилност се разпростира в нашия регион", посочи Столтенберг.

Той заяви, че НАТО не търси конфронтация с Русия, но няма да отстъпи от принципите на сигурността. Всеки европейски народ трябва да има свободата да избира своето бъдеще.

"Трябва да видим промяна в поведението на Русия - Москва следва да се съобразява с международните си ангажименти. Само като силен алианс НАТО може да изгради здрави връзки с Русия, в полза на международната стабилност", продължи Столтенберг.

По неговите думи няма противоречие между стремежа за конструктивни отношения с Русия и съществуването на НАТО като силен политически и военен съюз.

Той коментира, че се наблюдават нарушения на примирието в Украйна. Ако Москва предложи свикване на Съвета НАТО-Русия, ще обмислим това предложение без предразсъдъци, уточни генералният секретар.

"За да бъде силен съюз, НАТО трябва да остане в готовност. В Балтийско и Черно море, в Източна Европа, ученията и присъствието ни ще продължат, колкото е необходимо. Подготвени сме за разгръщане при всякаква агресия в рамките на дни", заяви Столтенберг.

Той поздрави международната коалиция срещу терористичната групировка "Ислямска държава". По неговите думи групировката е отговорна за ужасни престъпления.

"Готови сме, ако правителството в Багдад поиска, да помогнем за укрепване на иракските сили за сигурност", каза още Столтенберг.