Според него подобно събитие би позволило на жителите на Русия и САЩ да се сближат, съобщава РИА Новости.

В интервюто Далай-лама подчерта, че независимо от общоевропейската криза на хуманитарни ценности, песимистичните тенденции за усилване на авторитаризма в света и призивите за "силна ръка", бавно, но сигурно се заражда противоположно на тези тенденции движение.

"Аз наблюдавам Америка и чувам много критика по адрес на Белия дом. Много от тези, които поддържаха Доналд Тръмп, сега му се противопоставят. Аз наблюдавам Русия и виждам изказвания срещу корупцията и така нататък. Мисля, че в сталинските времена това би било невъзможно. Не така бързо, както би ви се искало, но промените се случват. Аз вярвам, че Русия има голямо бъдеще. Русия в крайна сметка може да стане истински мост между Изтока и Запада", заяви той.

Знаете ли, мечтата ми е щаб-квартирата на НАТО да се премести в Москва. За руския манталитет НАТО е символ на враждебна сила. Ако офисът на Алианса се окаже в Москва, на всички ще им стане по-леко, ще възникне усещането, че сега вие и американците сте заедно. Страхувам се обаче, че след такова предложение сега мен и в Америка няма да ме пуснат, добави далай-лама.

Той отбеляза също, че независимо от това, че Великобритания излиза от ЕС, на мнозина британци това не се харесва, в ход е дискусия, гражданите открито изразяват несъгласието си.

"Да разгледаме например Китай. Комунистическа система, авторитарни лидери. Но сред интелигенцията се увеличава броят на хората с други възгледи. Същото се отнася и за отношението на обществата към войната и насилието", подчерта далай-лама.

Той напомни, че в навечерието и по време на иракската криза милиони хора от Австралия до САЩ открито са протестирали срещу войната.

"Сигурен съм, че трябва да разглеждаме световните процеси от гледна точка на развитието на личността - тоест, на човешко ниво, а не на ниво политически лидери", убеден е далай-лама.

Според него лидерите често са егоистично настроени, движени от желанието до задържат властта, но те не могат и не бива да са символи на народите си.

"Политическите лидери не са вечни, те се опитват и ще продължат да се опитват да контролират всичко, но все пак не живеят сто години, я!", каза в заключение далай-лама.

Миналата седмица в Ню Делхи се състоя първият в историята диалог на духовния лидер на тибетския будизъм с руски учени неуролози*. Основна тема на дискусията беше "Природата на съзнанието".

Инициативата има за цел да постави началото на серия от международни конференции под наслов "Фундаменталното знание: диалог между руските и будистките учени".

* Неурологията е дял в биологията, занимаващ се с психология, биохимията, анатомията и молекулярната биология на мозъчните неврони и невронни връзки - особено във връзка с човешкото поведение и способността за учене.