Министърът говори на започналата днес Пета Московска конференция по международна сигурност, предаде ТАСС.

"Утре ще обсъждаме въпроса за европейската сигурност - каза той. - Ситуацията в тази област е плачевна. Военното сътрудничество на Русия с НАТО и ЕС е замразено не по наша вина. А заседанието на Съвета Русия-НАТО на 20 април не вдъхна оптимизъм".

Министърът постави въпроса за договорната система за сигурност и доверие в Европа, изградена още към края на студената война.

По думите на Шойгу старите схеми за контрол над въоръженията не работят, а действащите механизми се използват от партньорите недобросъвестно. А нова архитектура на контрола над обикновените въоръжения е трудно да се създаде "в условията на остър недостиг на доверие в Европа".

В доводите на НАТО "всичко е надолу с главата"

"Против Русия се води твърда и безкомпромисна информационна война - подчерта руският министър на отбраната. - Звучат заявления за заплаха от страна на Москва към европейските държави, за необходимост от военно сдържане на нашата страна."

"Като обосновка на такива действия се тиражира абсурдната теза, че Русия, видите ли, се е доближила до натовския праг. Общо взето всичко е обърнато надолу с главата" - каза Шойгу.

Той напомни, че САЩ и НАТО са започнали да разгръщат военна инфраструктура до руските граници, реализират "противоракетни планове" и увеличават военните си разходи.

"Такива действия ни принуждават да вземаме адекватни ответни военни и военно-технически мерки - продължи Шойгу. - При това искам отговорно да заяви - ние сме против надпреварата във въоръжаването".

"Ние не сме против възстановяването на отношенията с НАТО, но това може да се направи само на основата на взаимността, зачитането на националните интереси и при равна и неделима сигурност за всички. При това ние предпочитаме да общуваме с Алианса на масата на преговорите, а не през оръжейните мерници", заключи министърът на отбраната на Руската федерация.

След заседанието на "Съвета НАТО - Русия" генералният секретар на алианса НАТО Йенс Столтенберг беше заявил, че страните имат дълбоки разногласия и това остава непроменено. "НАТО и Русия имат много различно виждане, но се изслушахме. Не искаме да водим война, а да я предотвратим", добави той

Столтенберг посочи, че засега няма дата за следващо заседание, но очаква да има нови срещи.

Русия не харесва Международния договор за търговия с оръжия

В отделно съобщение днес е посочено, че Русия не смята за необходимо да се присъедини към Международния договор за търговия с оръжия (МДТО). Това заяви руското министерство на външните работи в преглед на външнополитическата дейност на страната през 2015 г.

"Стандартите, регламентирани от МДТО, са съществено по-ниски от тези на Русия", отбелязва външното министерство. Освен това "през годината е отбелязано неведнъж, че някои държави нарушават поетите ангажименти да не допускат доставки на продукция с военно предназначение в зоните на въоръжени конфликти".

Договорът цели да регламентира оръжейната търговия в света и да предотвратява незаконния трафик на оръжия.

Мнозина обаче са недоволни от факта, че документът не предвижда санкции за нарушителите, а липсват и реални механизми за контрол.