На първо място Русия, но също терористичната заплаха, миграционните потоци, Източна Украйна, хибридната война. . .

НАТО - Тръмп - съюзници

Началото на годината беше белязано от напрегнати отношения между Тръмп и съюзническите страни и институции, изнервени и разтревожени от серията изменчиви изказвания за НАТО от страна на човека, избран за лидер на най-мощната и влиятелна страна в Алианса.

В средата на януари, още преди да встъпи в длъжност, Доналд Тръмп втрещи съюзниците, като обяви в интервю за британския в. "Таймс" и германския в. "Билд", че НАТО има проблеми и е "остаряла" организация, защото не е осигурила защита от тероризма, но в същото време продължава да е много важна за новия стопанин на Белия дом.

Макар да не постави под въпрос същността на алианса, а само изтъкна необходимостта от реформи за справяне с новите заплахи, с тези твърдения Тръмп силно разтревожи и изнерви съюзниците, които тепърва трябваше да свикват с неговата непредвидимост и провокативните и противоречиви декларации.

През последвалите месеци представители на американското правителство трябваше постоянно да успокояват съюзниците, че нищо не се е променило в подкрепата на САЩ за алианса.

Всички свои уверения за неизменната си подкрепа за НАТО обаче Тръмп винаги придружаваше с настоятелни призиви към съюзниците за увеличаване на разходите за отбрана.

Тръмп засили натиска и дори намекна, че САЩ може да не се притекат на помощ на дадена страна членка, ако тя не отделя колкото е предвиденото от военния си бюджет за нуждите на алианса.

Според източници в Белия дом, цитирани от Франс прес, президентът не изключва възможността да изтегли САЩ от алианса, ако европейците не увеличат финансовия си принос.

Трябва да продължим да инвестираме в отбраната, за да живеят народите ни в сигурност, а не просто, за да угодим на САЩ, увери Столтенберг в поредния си опит да заглади разногласията между Вашингтон и съюзниците, на първо място Германия, по щекотливия въпрос.

НАТО - Русия

Макар отношенията между новото американско правителство и НАТО да бяха белязани от трудно начало, алиансът неотклонно продължи да засилва отбранителните си способности на фона на нестихващо напрежение с Русия.

Както заяви в края на юни председателят на Военния комитет на НАТО генерал Петър Павел, цитиран от "Политико", руската заплаха расте на всички фронтове и макар намеренията на Москва да не са напълно ясни, растящата й военна мощ не оставя съмнение.

В рамките на засилването на колективната отбрана след анексирането на Крим от Русия и офанзивата на проруските бунтовници в Източна Украйна през 2014 г. НАТО приключи през годината разполагането в балтийските страни и Полша на четири многонационални батальона с обща численост 4550 военни.

Две бяха основните събития, предизвикали най-големи търкания между Москва и Алианса - приемането на Черна гора в НАТО и големите руско-беларуски учения "Запад 2017".

Никога досега, откакто се разширява НАТО, включването на нов участник в Северноатлантическия съюз не е срещало толкова рязка и болезнена реакция в Москва, писа в. "Комерсант" на 6 юни, ден след като Черна гора официално стана 29-тия член на алианса.

Ученията "Запад-2017", състояли се от 14 до 20 септември на шест различни участъка от териториите на Русия и Беларус, отново повдигнаха градуса на напрежението между Москва и НАТО, която изрази безпокойство от липсата на прозрачност от страна на Русия, когато става дума за военни маневри.

На фона на търканията с Русия генералният секретар на алианса неколкократно през годината внасяше нотки на успокоение и призоваваше да не се драматизира положението, уверявайки, че алиансът не вижда непосредствена опасност от конвенционално военно нападение в Балтийския регион.

В НАТО очакват, че диалогът с Русия ще продължи и занапред с цел да се постигне понижаване на напрежението между Москва и Алианса и той да може да фокусира вниманието си върху други заплахи по цял свят, включително тероризма.

Източник: БТА