"В пет московски ресторанта от веригата за бързо хранене "Макдоналдс" (McDonald's) са установени нарушения на правилата са съхранение на продуктите. Заедно са се съхранявали сурови продукти, полуфабрикатите и готова продукция)", съобщи Руската служба за защита на потребителите (Роспотребнадзор), цитирана от ИТАР-ТАСС и БТА.

На три от обектите са съставени протоколи за временно спиране на дейността.
В другите два са установени нарушения на санитарното законодателство, но не е наложена забрана.

Роспотребнадзор съобщи вчера, че затваря временно четири заведения "Макдоналдс" в Москва заради "многобройни санитарни нарушения".

Агенцията прави непланирани проверки в заведенията "Макдоналдс" в седем региона - областите Московска, Свердловска, Челябинска, Оренбургска, Воронежска, както и република Карелия и Пермски край.
Другата седмица проверки ще има също в Тамбовска област, Краснодарски край, Удмуртска република и други региони.

В Московска област специалистите инспектират 71 ресторанта в 20 града. Нито един все още не е затворен. В Свердловска област проверките се правят по жалби на потребители.

"Оплакванията са за качеството на продуктите, продавани в заведенията, както и за нарушаване на санитарното законодателство", съобщи по-рано днес ръководителката на местното управлението службата Наталия Лукянцева.

В Екатеринбург (административен център на Свердловска област) има 8 ресторанта "Макдоналдс", според данни на представителството на веригата.
В момента проверка се извършва и в град Петрозаводск, (столицата на Карелия). Там през есента е планирано откриването на още един ресторант.

Междувременно днес "Макдоналдс" обяви, че не се отказва от плановете си да открие заведения в Новосибирск и Омск.

Преди време руският президент Владимир Путин предложи регионални вериги за хранене с национална кухня, които напълно да конкурират "Макдоналдс". Като пример за добра национална кухня даде осетинските пироги (вид баници), татарските беляши (пирожки с месо), чак-чак (казахстанска домашна юфка с мед), калитките в Карелия и др.