В състава на групата влизал руски гражданин и трима граждани на държави от Централно-Азиатския регион. Те подготвяли серия от терористични актове в Московски район.

Съобщението е на Центъра за връзки с обществеността на ФСБ, цитирано и от ТАСС.

"Служители на ФСБ, в резултат на провеждането на оперативно-издирвателни мероприятия в Московски район, са успели да пресекат дейността на терористична група, възнамеряваща да извърши серия от терористични актове в места с масово струпване на хора, в това число на транспортни обекти и големи търговски площи в Москва. За целта групата е имала намерение да използва терористи-камикадзе и взривни устройства с голяма мощност", се казва в съобщението на ФСБ.

Сред задържаните на подготовката на терористичните атаки е емисар на забранената в Русия международна терористична групировка "Ислямска държава". Той е ръководел престъпната група в качеството си на специалист по изготвяне на взривни устройства. Други двама са били терористи-смъртници.

В Подмосковието е била открита и обезвредена лаборатория за производство на взривни вещества и самоделни взривни устройства.

"В хода на първоначалните следствени и оперативни действия е установено, че готвещите се в Москва атентати са били организирани от намиращи се в Сирия главатари и емисари на "Ислямска държава", в това число обявените за международно издирване Назаров Т. М. и Ширинджонов А. М. - последният се смята за ръководител на школата за подготовка на специалисти за подривно дело на "Ислямска държава", уточниха от ФСБ.