Българският дипломат № 1 беше гост в предаването "Хард ток" на Би Би Си.

„Ние винаги сме се опитвали да изградим равноправно партньорство с Русия, основаващо се на взаимно уважение. За съжаление в последните години, не само спрямо нас, но и спрямо целия Европейски съюз това не се случва“, каза той.

Британската медия цитира думите му, че той застава зад неотдавнашните коментари на президента, който описа Русия като „националистическа, агресивна държава“.

Запитан за икономическите връзки между Русия и България, Митов обясни, че е добре известно, че България е почти 100% зависима от руския газ, но се стреми да диверсифицира (снабдяването си), като инвестира в тръбопроводи с Гърция и Румъния, както и в терминали за втечнен газ.

По въпроса за бежанците Митов каза, че страната ни е външна граница на ЕС и отговаря не само за собствената си територия, но и за тази на съюза. Според него България не е в състояние на паника, както се изрази водещият Стивън Сакър, а се подготвя за очакваната бежанска вълна от Алепо и Мосул.

„Знаете какво се случва в момента в Алепо и в Мосул. Това не е паника, а реакция на очаквани събития“, каза Митов, пояснявайки издадената от министър Румяна Бъчварова заповед за втора степен на тревога от мигрантски приток.

На министъра бяха зададени въпроси във връзка критиките от правозащитни организации за ксенофобия в България и за лошо отношение на властите към бежанците. Журналистът на Би Би Си го попита още защо "ловецът" на мигранти Динко Балев не е арестуван.

Даниел Митов отговори: „С този феномен вече е приключено. Въпросният Динко беше призован от прокуратурата, бяха му повдигнати обвинения и сега подобни патрули, за които знаем, са под наблюдението на властите.“