Това заяви пред bTV бившият лидер на БСП и бивш вътрешен министър  Михаил Миков. 

Членовете на ВСС се избираха с абсолютно мнозинство, а това няма как да стане без определени договорки между управляващи и опозиция. Показването с ръце за кой и как да се гласува го доказва. Аз предупредих за това, още когато се приемаха промените в Конституцията. Изборът на шеф на НОИ говори също за определени договорки. Преди имаше ясна отговорност, смята той.

Според него все по-малко се говори за политиката, която трябва да изпълнява една или друга личност. Не искам да говоря персонално за определени личности в БСП, но е очевидно, че там има проблеми. БСП не може да достигне до хората и да докаже, че е автентичната лява партия. На преден план излизат или периодични скандали или теми, които не отразяват състоянието на страната, смята Миков. И даде пример темата за прогресивното данъчно облагане.

Вземете случая с Гергов. Тази тема замени големите теми на българите. Не мисля, че Георги Гергов може да бъде водач на опозицията в БСП. Той помогна на Корнелия Нинова на Конгреса да стане водач. Не стоя далеч от БСП. Участвам на всички заседания на Националния съвет. Когато човек има достойнство, той може и да се обижда. 

"Дали съм обиден? Не може човек с чувство за достойнство, да приеме това антиконституционно решение, което забранява на определени хора да се кандидатират за депутати", каза още Миков.

Приеха се много нови правила в партията, които са популистки и недопустими. Някои от тях предизвикват и правни абсурди. Всички тези неща съм ги казвал на заседанията на Националния съвет, разкри Миков. А в новосъздадения правен съвет не иска да участва, защото той е създаден механично.

Или темата с Русия, заплаха ли е Русия. Ами, не е заплаха Русия! България сама е заплаха за сигурността си. В същия този доклад пише, че в армията 20% от офицерските места и 70% от войнишките не са заети, каза Михаил Миков. Според него, ако продължава тази тенденция, след няколко години ще сме без армия.

Каква заплаха е Русия за България – ще ни вземат петрола, ще ни вземат данъците, попита риторично Михаил Миков.

Българските политици трябва да поставят въпроса дали България се поставя като преден пост на НАТО, каза той в коментар на думите на премиера Бойко Борисов, че руските ракети са насочени срещу нас.

Цялото ръководство на партията трябваше да реагира много по-бързо и адекватно и да обяви категорично, че Русия не е заплаха за България, каза още Миков. 

Не може да има във всяко село полицаи, защото няма толкова данъкоплатци, които да плащат за това, заяви бившият лидер на БСП и бивш вътрешен министър Михаил Миков.