Турция не е и предложила да компенсира щетите и не е обещала да накаже виновните, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС и БТА.

Говорейки на церемония по връчване на акредитивни писма от нови посланици, той каза, че с такива действия Анкара съзнателно води към задънена улица отношенията с Русия.

Путин посочи, че станалото преди два дни в небето над Сирия противоречи на здравия смисъл и на международното право и повтори, че самолетът е бил свален над сирийска територия. Той подчерта, че смята за "абсолютно необясними предателските удари в гърба от онези, които смятахме за партньори в борбата с тероризма".

Анкара: Няма да се извиняваме

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу изключи възможността Турция да се извини на Русия заради свалянето на руския самолет, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Няма причини Турция да се извинява за ситуация, в която има право. Вече изразихме пред Москва съболезнованията си за инцидента“, посочил е министърът.

Анкара твърди, че руският самолет е нарушил турското въздушно пространство.

Кремъл: Ще има неминуеми последици

Щетите от атаката срещу руския Су-24 ще е трудно да бъдат поправени, но Русия очаква от Турция реалистични обяснения, заяви пред журналисти Дмитрий Песков, говорител на руския президент.

"Безспорно е много трудно, много тежко да се поправят такива доста съкрушителни щети, каквито бяха нанесени на двустранните отношения" между Русия и Турция, каза той.

"Това е прекалено сериозен инцидент с много сериозни неминуеми последици", добави Песков.

Русия "много държеше на двустранните отношения помежду ни, на нашите истински партньорски, взаимноизгодни, много перспективни отношения", отбеляза говорителят на Кремъл.

"Разбира се, все още чакаме обяснения, реалистични обяснения от турската страна", подчерта прессекретарят на Владимир Путин.

Обективни оценки на инцидента с руския Су-24 сочат, че "престъпната атака" срещу бомбардировача е била извършена в небето на Сирия, заяви Песков.

Русия не налага ембарго върху стоките от Турция, каза днес Песков в отговор на въпрос и добави, че не знае темата да се обсъжда. Засиленият контрол върху селскостопанската продукция - внос от тази страна, се дължи по-специално на нарасналата заплаха от терористични атентати, заяви Песков.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За сваления от Турция руски самолет