Кредитният рейтинг на Русия в чуждестранна валута е намален от ВВВ- до ВВ+ с "негативна" перспектива, се съобщава в разпространено вчера прессъобщение на международната рейтингова агенция, цитирано от световните информационни агенции и БТА.

Рейтинговата агенция мотивира решението си с отслабването на перспективите за икономически растеж на Русия, посочи ДПА. Тя понижи рейтинга, тъй като смята, че финансовите буфери на страната са изложени на опасност на фона на обезценяване на националната валута и намаляване на приходите от износ на петрол, отбеляза АП.
 
Освен рейтинга в чуждестранна валута, агенцията понижи и рейтинга на Русия в национална валута (от ВВВ до ВВВ-), отбеляза ТАСС.

Курсът на долара на Московската фондова борса към 22,45 часа достигна 68,52 рубли, а курсът на еврото - 77,1 рубли, съобщи ТАСС и допълни, че спадането на курса на рублата е свързано с понижаването на кредитния рейтинг на Русия.

Москва: Намален рейтинг по заповед от Вашингтон

Решението на "Стандард енд Пуърс" да понижи кредитния рейтинг на Русия до спекулативно равнище е взето по пряка заповед на Вашингтон, заяви високопоставен руски дипломат, цитиран от Франс прес и БТА.

"Фактът, че това решение беше взето сега, не е изненадващ: по странно съвпадение то се появява едновременно с нова вълна антируска истерия", посочи заместник-министърът на външните работи Василий Небензя пред РИА Новости.

"Нямам никакво съмнение, че то е било взето не по внушение, а по пряка заповед от Вашингтон", допълни той.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, решенията за кредитните оценки са политически мотивирани и не са свързани с икономическата действителност, допълва Ройтерс.

Антикризисна програма в Русия

Руското правителство одобри едногодишен антикризисен план, който трябва да стабилизира икономиката в условията на криза и международни санкции.

Антикризисният фонд е на стойност 170 милиарда рубли (около 2,3 млрд евро), съобщи финансовият министър Антон Силуанов.

Правителствените мерки предвиждат да се подготви дълбока структурна реформа и оптимизация на бюджетните разходи, като основната цел е да не се допусне неоправдано разпиляване на финансовите резерви на страната.