Министърът на енергетиката Панайотис Лафазанис обяви, че визитата му в Москва е отворила път към сключване на споразумения между Русия и Гърция в енергийния сектор.

Основен стълб в енергийното сътрудничество щяла да бъде подкрепата на Атина за реализацията на проекта “Турски поток”, който ще минава през гръцка територия.

Пакетът ще включва още намаляване на цената на газа, който Гърция внася от Русия, отменяне на руското ембарго върху гръцките стоки и участие на руски компании в търгове за утилизацията на отпадъчните въглеводороди.

Очаква се споразуменията да бъдат подписани при визитата на Алексис Ципрас в Русия следващата седмица.

В същото време стана ясно, че Украйна вече получава руски газ с отстъпка от $ 100. Руският премиер Дмитрий Медведев подписа документ, според който цената на газа ще падне до $ 250 на 1000/м3.

Гърция уверява, че ще покрие задълженията си към МВФ

Говорителят на правителството на Гърция Гавриил Сакеларидис каза, че Атина на 9 април ще изплати своите задължения пред Международния валутен фонд, предаде Reuters, цитирана от Агенция "Фокус".

"Няма съмнение, че Гърция ще изпълни своите задължения пред МВФ на 9 април“, каза говорителят. На 9 април Гърция да изплати на МВФ около 450 млн. евро.

Сакеларидис допълни, че на преговорите по програмата за реформи страните са сближили позициите си и са "намерили общ език“.