Останалите 13 членки на Съвета гласуваха "за" резолюцията, която казва, че Съветът за сигурност "подкрепя напълно" плана на Арабската лига. Москва вече блокира една резолюция на ООН, която призоваваше Асад да се оттегли.

Постоянният представител на Мароко Мохамед Лулихки - единственият арабски представител в 15-членния орган, изрази "голямото си съжаление и разочарование", че Москва и Пекин са обединили сили, за да "убият" резолюцията.

Френският посланик Жерар Аро заяви пред Съвета: "Това е тъжен ден за този съвет, тъжен ден за всички сирийци и тъжен ден за демокрацията." Решението на Русия да наложи вето дойде след като САЩ и европейски представители отхвърлиха поредица руски поправки в текста на проекторезолюцията.

Военна намеса в Сирия е "абсолютно изключена". Това заяви държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън. Ръководителката на американската дипломация изрази съжаление от решението на Русия и Китай да наложат вето на проекторезолюцията за Сирия в Съвета за сигурност на ООН. "Смятах, че ще успеем в последния момент да превъзмогнем съществуващите трудности, засягащи позицията на руската страна по сирийския въпрос. Предложих да работим в конструктивен дух, за да постигнем компромис. За жалост това не се получи," заяви Клинтън.

"Трудно ни е да си представим, че след последните кървави събития (убийството на над 200 цивилни снощи при артилерийски и минометен обстрел в Хомс - бел.ред.) все още има страни, които пречат на световната общност да осъди насилието," добави тя. Държавният секретар се опасява от ескалация на напрежението в Сирия. По думите й има очевидна опасност сблъсъците там да прераснат в гражданска война, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Русия и Китай се възползваха от правото си на вето при гласуването на внесената от Мароко проекторезолюция за Сирия, подкрепяща плана на Арабската лига за предаване на властта от президента Башар Асад. В подкрепа на документа, чиито съавтори са седем страни- членки на Съвета за сигурност, гласуваха 13 държави и само две се обявиха против. Руското вето последва поредица поискани от Москва поправки в текста на проекторезолюцията, които Западът сметна за неприемливи. Една от тях поделя вината за насилието, отнело живота на над 5000 души, между сирийското правителство и опозицията.