Учението се провежда върху 800 квадратни мили в Средиземно море, в района между Кипър и Сирия, като част от площта му попада в рамките на изключителната икономическа зона на Кипър, предаде БНР.

Участващите в него кораби са от Черноморския и Северния флот на Русия. То ще продължи до 23-и октомври, като ще бъдат тренирани процедури за бойно взаимодействие, гласи официалното съобщение на руските ВМС.
Ще бъдат изстрелвани и бойни ракети на височина от 33 000 фута, което е координирано с управлението на въздушното пространство на Никозия.

Засиленото присъствие на руския военноморски флот предизвика коментари в Кипър във връзка с напрегнатата ситуация и интересите на Русия в региона. Зоната на учението се простира на изток само на 25 километра от бреговете на Сирия. На запад тя граничи с територията, обявена от Турция за действие на нейния сеизмологичен кораб "Барбароса Хайредин паша" в обширна площ южно от Кипър, нарушавайки неговата изключителна икономическа зона.

Република Кипър обаче вече е издала лицензи за проучвания за петрол и газ в изключителната си икономическа зона на италианската компания ЕНИ и на корейската "Когаз".

Рано тази сутрин турският изследователски кораб, съпровождан от два военни кораба, достигна акваторията на Кипър. Според официалните съобщения, провеждането на руското военноморско учение едновременно с придвижването на турските кораби е съвпадение.

Военното присъствие край Кипър ще се увеличи във вторник, когато западно от острова ще започне военно учение на Израел с използването на изтребители F-15 и F-16. В учението с военни сили ще се включи и Кипър.

По-рано президентът на Кипър Никос Анастасиадис предупреди, че Република Кипър няма да поднови преговорите за уреждане на кипърския въпрос, докато Турция не се откаже от проучванията за въглеводороди (природен газ) в изключителната икономическа зона на Кипър.

Анастасиадис определи действията на Турция като "неприемлива провокация".