Той ще е съперник на титуляра Владимир Путин в битката за президентския пост, вместо своя лидер ветеран, 73-годишния Генадий Зюганов, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Руската ЦИК съобщи, че е регистрирала Павел Грудинин, който управлява селскостопанска ферма край Москва, за кандидат на комунистите в президентските избори на 18 март.

Той е ново лице в иначе закостенялата политическа йерархия на компартията, почти непроменена през последните две десетилетия.

Номинирането на значително по-млад и не така праволинеен кандидат за най-високия държавен пост е опит на партията да се отърси от своя "гериатричен" имидж и да съживи електоралните си шансове, като стане по-привлекателна за младите избиратели.

Победата на 65-годишния Путин, който има подкрепата на държавната телевизия, на управляващата партия "Единна Русия" и на много избиратели извън големите градове, се смята за сигурна, отбелязват наблюдателите.

Кандидатурата на Грудинин може индиректно да помогне на Путин, като увеличи избирателната активност на фона на признаците за апатия сред някои избиратели, които смятат, че както и да гласуват, сегашният президент ще победи.

Електоратът на Комунистическата партия на Руската федерация постоянно се свива. През 1996 г. той беше почти 41 процента (30 млн. избиратели). А на последните президентски избори през 2012 г. Зюганов, при четвъртото си участие, получи подкрепата на малко над 12 млн. гласували.

Въпреки това партията - отглас от съветските времена, остава популярна сред милиони руснаци, особено сред по-възрастните, които живеят в селските райони, и запазва стабилната си национална структура, което й позволява редовно да се нарежда на второ място в изборите след управляващата партия.

Грудинин е нетрадиционен партиен кандидат. Той е бивш поддръжник на Путин, с чувство за хумор, не крие, че печели 20 млн. рубли годишно (над 350 000 долара).

Казва, че модерните комунисти трябва да се учат от грешките на СССР и предлага Русия да се поучи от някои аспекти на китайския комунизъм.

Наблюдателите обръщат внимание и на друга сериозна разлика в поведението на компартията. До неотдавна Зюганов критикуваше управляващата партия "Единна Русия", а този път бе много по-внимателен в изразите си при строго контролираната политическа система и избягваше остри критики срещу Путин.

Грудинин обаче се държи доста по-разкрепостено, често обвинява Путин за празни обещания и каза, че той се е задържал начело на властта прекалено дълго, сравни дори с бившия съветски лидер Леонид Брежнев, чието дълго управление бе наречено "времето на застоя".

"Защо повтаряме същата грешка?", попита Грудинин в един телевизионен дебат.