Информацията е от неправителствената организация "Сирийски център за човешки права". Руските удари са били съсредоточени в провинциите Латакия и Хама. Според организацията „Ислямска държава“ няма реално присъствие в тези провинции.

Въпреки това обаче там се намират редица други групи бойци като тези на чеченците например, които биха могли да бъдат цел на Москва.

Центърът също така съобщава и за мощна експлозия в сграда на „Ислямска държава“ край град Ал Баб в северните части на страната. Все още не е ясно обаче какво е причинило взрива на мястото, използвано за склад за оръжия.

През изтеклото денонощие руските самолети в Сирия извършиха 64 бойни излитания от базата "Хмеймим" срещу 55 обекта на групировката "Ислямска държава", съобщи говорителят на министерството на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

Руската авиация извършва повече бойни полети отпреди, тъй като значително е нараснал броят на наземните цели, открити от въздушното и космическото разузнаване в цяла Сирия, каза говорителят.

За денонощие руските пилоти са унищожили в Сирия 29 полеви лагера на ИД, 23 укрепени пункта, 2 командни пункта, склад за боеприпаси в провинция Хама и отбранителни позиции с оръжия и бойна техника, посочи генерал Конашенков.

В петък хуманитарната организация „Хюмън райтс уоч“ съобщи, че при първите руски въздушни атаки в Сирия в провинция Хомс са били убити 17 цивилни и инцидентът трябва да бъде разследван за възможни нарушения на международното военно законодателство.

По-рано този месец руският държавен глава Владимир Путин заяви, че съобщенията за загинали цивилни при руски удари са „информационна атака“. Началото на кампанията на Москва в Сирия беше дадено на 30 септември като Русия заяви, че нейни цели са обекти на „Ислямска държава“.

Въпреки това Западът обвини Москва, че действията й са основно в полза на войските на президента Башар Асад.

Русия е предложила на САЩ проектодокумент за действия в Сирия

Министерството на отбраната на Русия е подготвило проект на общ междуведомствен документ относно мерките по предотвратяване на възможните инциденти във въздушното пространство на Сирия между руските военни самолети и тези на коалицията, водена от САЩ“, заяви говорителят на руското военно ведомство генерал-майор Игор Конашенков.

По неговите думи, руските експерти са готови да обсъдят документа с колегите си от Пентагона и очакват уведомление от страна на САЩ за сроковете на консултации относно въздушния въпрос в Сирия.