"Министерството на отбраната на Иран опроверга съобщенията на западни медии, че четири от 26-те крилати ракети, изстреляни от кораби на руския Каспийски флот по обекти на терористичната групировка "Ислямска държава" в Сирия, са паднали на иранска територия", съобщи агенция Фарс, цитирана от ТАСС и БНР.

Министерството е определило тези съобщения като част от "психологическата война на Запада".

По-рано руското министерство на отбраната също опроверга твърденията за паднали руски ракети в Иран.

"За разлика от Си Ен Ен, ние не разказваме някакви неща, позовавайки се на анонимни източници, а показваме изстрелването на нашите ракети и поразените от тях цели практически в реално време", заяви говорителят на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков.

"Всеки професионалист в тази област знае, че при провеждане на подобни операции винаги се фиксира изображението на целта преди и след удара. Освен това над Сирия денонощно работи наша група безпилотни летателни апарати. Всички изстреляни от корабите ракети улучиха целите си. Това е факт. Иначе би трябвало да се признае, че разположени на значително разстояние обекти на терористичната групировка "Ислямска държава" в Сирия са се взривили от само себе си. И то почти синхронно", каза ген. Конашенков.

Руските ВВС са поразили 27 „терористични“ цели в Сирия през нощта срещу 8 октомври, съобщи АФП, като се позова на информация от руското министерство на отбраната.
„Руските бойни самолети извършиха 22 полета през нощта. Екипажите на „Сухой“ Су-34, „Сухой“ Су-24М и „Сухой“ Су-25 поразиха 27 терористични цели на Сирийска територия“, казва се в изявлението на министерството.
Руските изтребители са атакували цели на „Ислямска държава“ в провинциите на Хама, Рака и Хомс.

Русия иска съдействие от Великобритания

Русия се обърна с молба към Великобритания да съдейства за осъществяване на контакт със Свободната сирийска армия, предава BBC, цитирана от "Фокус". Искането е отправено от руския посланик в Лондон Александър Яковенко в хода на среща с представител на Форийн Офис.

Както заяви Александър Яковенко, Русия ще бъде признателна на британските си партньори, ако окажат съдействие за установяването на контакт със Свободната сирийска армия, за да бъдат координирани усилията в борбата срещу „Ислямска държава“, но също и за да бъдат включени в политическия процес“, информират от руското посолство в Лондон.

Яковенко е „демонстрирал интерес“ от получаване на информация от британска страна за инфраструктурата на екстремистите „за повишаване на ефективността на въздушните удари“.