Картър нарече днес поведението на Русия в Сирия безотговорно и обречено на неуспех, предадоха ДПА и Франс прес, цитирани от БТА.

"Ние няма да се съгласим да сътрудничим с Русия, докато тя продължава да преследва погрешната си стратегия", заяви Картър след среща на министрите на отбраната на страните от НАТО в Брюксел.

Той определи поведението на руските въоръжени сили като "все по-непрофесионално".

Шефът на Пентагона визираше изстрелването от Русия на крилати ракети по цели в Сирия без предварително уведомяване на НАТО, посочва ТАСС.

При тези атаки бе нарушено въздушното пространство на Турция, което се явява въздушно пространство и на Алианса, и ракетите освен това са прелетели на няколко мили от американски безпилотен самолет, се аргументира той.

Картър предупреди, че "това ще има последици за самата Русия, която с основание се опасява от атака". "И аз очаквам през следващите дни руснаците да започнат да дават човешки жертви в Сирия", прогнозира той.

Американският министър на отбраната отчете, че Русия изпада във все по-дълбока изолация. "Само Кремъл може да реши да промени това", подчерта той.

САЩ: Четири руски крилати ракети са паднали в Иран

Четири руски крилати ракети, изстреляни по цели в Сирия от руски кораб в Каспийско море, са паднали днес в Иран, съобщиха американски правителствени източници, цитирани от Ройтерс.

Същите източници казаха, че Русия обстрелва с крилати ракети, прелитащи над Иран, бунтовници в Сирия, които се сражават срещу режима на президента Башар ал Асад.

Русия: Всички руски крилати ракети са поразили целите си

Руското министерство на отбраната опроверга съобщението, че руски крилати ракети, изстреляни от кораби в Каспийско море по цели в Сирия, са паднали в Иран, предаде ТАСС.

"За разлика от Си Ен Ен ние не се позоваваме на анонимни източници", заяви говорителят на министерството генерал-майор Игор Конашенков.

"Ние показваме изстрелването на нашите ракети и мишените, които те поразяват", добави говорителят и подчерта, че "всички пуснати от кораби ракети са достигнали целите си".