Поразените цели са в провинциите Ракка, Хама и Алепо, ударен е също и лагер за обучение на терористи, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

В четвъртък самолети Су-34 нанесоха удари по тренировъчен лагер на ИД край селището Маадан Джедид и по маскиран команден пункт югозападно от град Ракка. И двата обекта са унищожени, уточни говорителят.

"Искам да подчертая, че руските Су-34 са нанесли прецизни удари по целите от височина над 5 хиляди метра. Бордовото прицелно-навигационно оборудване на тези самолети дава възможност гарантирано да се улучват всякакви наземни обекти с абсолютна точност", добави руският генерал.

Щурмови самолети Су-25 разрушиха тази нощ бункери и горивно-оръжейни складове на ИД в провинция Идлиб, други унищожиха с преки попадения команден пункт и комуникационен възел на войските й в провинция Алепо.
Тактически бомбардировачи Су-24М ликвидираха укрепен команден пункт, база и голям склад за боеприпаси в провинция Хама.

От видеозаписа става ясно, че са унищожени и няколко десетки единици техника с монтирани едрокалибрени стрелкови оръжия, отбеляза говорителят.

През изтеклото денонощие самолети от руските ВКС извършиха общо 18 излитания за обстрел на 12 обекта от инфраструктурата на ИД в Сирия, информира говорителят.

Руските удари в Сирия ще продължат 3 до 4 месеца с нарастваща интензивност, обяви Алексей Пушков, председател на комисията по външни работи на руската Дума, в интервю за френското радио "Europe 1":

"Риск да затънем има винаги, но в Москва се говори за три-четиримесечна операция".

По думите на депутата, руските въздушни удари със сигурност ще стават по-интензивни, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Ударите на международната коалиция начело със САЩ според Пушков не са достатъчно ефикасни и трябва да се премине към нов етап в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия.

"Русия не е пречила на САЩ цяла година да поразява ненужни цели в Сирия, като американските ВВС са „бомбардирали без смисъл пустинята“. Смятам, че е от значение тъкмо интензивността. Американската коалиция се правеше, че обстрелва "Даеш" (арабското съкращение на ИД) цяла година - без резултат. Ако нещата се вършат по-ефикасно, според мен това ще си проличи", категоричен бе Пушков.

Според него, само 20 на сто от операциите (на международната коалиция) са имали резултат. В 80 на сто (от случаите) дори не е предприет обстрел.

Руският парламентарист отхвърли обвиненията на Запада, че изпратените от Москва изтребители не бомбардират главно обекти на ИД или не само тях.

"Основна цел са групите от "Даеш", разположени най-близо до Дамаск", уточни той.

Коалицията с призив към Москва

Турция, САЩ, Германия, Великобритания, Франция, Катар и Саудитска Арабия призоваха Русия да прекрати нападенията срещу сирийската опозиция и да се фокусира върху борбата срещу ислямистките бойци. Съвместната им декларация бе разпространена от турското Министерство на външните работи.

В документа се твърди, че тези „действия ще доведат до по-нататъшна ескалация на напрежението и ще засилят екстремизма и радикализацията“ на региона.

Русия вече обяви, че ще използва в Сирия единствено авиацията, действайки по молба на сирийския президент Башар Асад срещу терористичната групировка „Ислямска държава“.