Русия е готова да установи контакти със ръководството на Сирийската свободна армия (ССА), включително за съдействие на обединяването на усилията й в борбата с терористите с тези на правителствените войски, заяви днес говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС и БТА.

"В съответствие с изказаната от президента на Русия Владимир Путин позиция, руската страна е готова по линия на министерството на отбраната да съдейства за обединяването на усилията на армията на Сирия и на ССА в борбата срещу "Ислямска държава" и други терористични групировки, включително в контекста на координацията с действията на руската авиация", заяви Захарова.

Говорителката на руското дипломатическо ведомство каза, че по нареждане на президента на Русия външното министерство уведомява партньорите в страните, имащи връзки със ССА, за готовността на руската страна да установи контакти с ръководството на тази структура.

Целта е да се обсъди възможността за включването ѝ в работата по създаване на условия за начало на процес на политическо уреждане на сирийската криза чрез преговори между правителството на Сирия и патриотичната опозиция.

Външното министерство ще продължи контактите с всички течения в сирийската опозиция, за да ѝ помогне да се консолидира върху такава платформа.

Русия обвини САЩ, че често не поразяват обекти на терористите в Сирия

Руското министерство на отбраната реагира днес на критиките от страна на САЩ към руската военновъздушна кампания в Сирия, като обвини американските ВВС, че самите те не винаги бомбардират обекти на джихадистката групировка "Ислямска държава", предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Американските и други военновъздушни сили извършват удари вече от година, но ние имаме основания да предполагаме, че те далеч невинаги, и по-точно, много често нанасят удари не по терористични мишени", заяви говорителят на министерството генерал-майор Игор Конашенков.

Той каза това в коментар на изявление на американския министър на отбраната Аштън Картър за руските атаки в Сирия. Шефът на Пентагона за пореден път заяви, че руските въздушно-космически сили продължават да нанасят удари по цели, които не са на "Ислямска държава".

"Длъжни сме да кажем, че... това не е така. Ние удряме само по терористите", каза в отговор Конашенков.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Да бъде ли подкрепен президентът на Сирия ?

АНКЕТА: Как светът да се бори с "Ислямска държава"?