Под ударите на руските военновъздушни сили в сирийската провинция Идлиб бойците от коалицията на екстремистки групировки Джейш ал Фатах /Армия на завоеванието/ са започнали да се изтеглят от главния град Идлиб и от други градове в Северозападна Сирия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

В южния сирийски град Дараа 700 бойци от сирийските опозиционни сили са се предали на сирийските военни. Те са снели оръжие според условията на местно примирие.

Същевременно силите на Асад са отблъснали атаки на отряди на Ислямска държава в град Дейр аз Зур и са ликвидирали 150 ислямисти.

ИД се опитала да щурмува и нефтеното находище Ат Тим и военното летище в околностите му, но сирийската армия оказала съпротива и унищожила двете коли бомби, които терористите искали да използват в планираните от тях атаки.

Мобилна група на ИД била забелязана и унищожена югоизточно от Дамаск, докато тя се отправял към границата с Йордания. Разгромени били и отряди на ИД в населените места Хирбет-Саад, Тел, Раджем ад Давля, Ел Касър в източната част на провинция Суейда.

Под ударите на руската авиация в сирийската провинция Идлиб бойците от Джейш ал Фатах /Армия на завоеванието/ са започнали да се изтеглят от Идлиб и от други градове в Северозападна Сирия.

Те се изтеглят към границата с Турция, където се намират техни тилови бази. Коалицията Джейш ал Фатах се оглавява от Джебхад ан Нусра, сирийския клон на Ал Каида.

Френският премиер Валс: Русия да не бърка целите

Русия не трябва да бърка целите в Сирия, като поразява други организации вместо групировката Ислямска държава, заяви френският премиер Манюел Валс по време на визита в Киото в Япония, предаде Франс прес.

Русия трябва да нанася удари по правилните мишени, като ИД. Ако ИД е враг на нашите общества, то очевидно тя е враг и на Русия, следователно ИД трябва да бъде поразена и това прави Франция във Сирия.

Ние призоваваме всеки да не бърка целите, подчерта Валс.

Второто условие е, че не може да се нападат цивилни. А вие знаете, че режимът на сирийския президент използва варели бомби и химически оръжия срещу цивилните и това не може да се толерира, каза Валс.

Третото условие за Сирия е политически преход без Асад, посочи премиерът.