Тези опасения не са преувеличени, пише вестникът, който се позовава на канадския експерт по сигурността Рафал Рогозински, според когото в редиците на ИД воюват 4000 бойци от средноазиатския регион, предаде Би Би Си, цитирана от БТА.
 
"Проблемът е, че тези момчета ще се връщат в родните си страни, защото амбициите на ИД се простират днес отвъд Сирия и Ирак. Те планират образуването на халифат, включващ страните от Централна Азия и Казахстан", заяви Рогозински пред журналисти в Алмати.

По думите му всяка отделна държава естествено може да брани своите интереси, но за ефикасна борба е необходима международна организация, посочва изданието. То цитира данни от МВР на Таджикистан, според които в редиците на ИД се сражават към 200 таджики. Тревожна е ситуацията в съседен Киргизстан - оттам заминават на война не само мъже, но и млади момичета.

Вижте снимки >>>

Най-важно е с каква бързина се разпространява радикалният ислям, твърди киргизстанският аналитик Кадир Маликов.

"Механизмът на сектите е като мрежов маркетинг - действа и хоризонтално, и в дълбочина. При това и у нас, и в други централноазиатски страни вече има хора, които, без да излизат в чужбина, са положили клетва пред ИД с имейли и чрез скайпа, а сега представляват тази организация у нас", казва той.

На страната на ИД воюват близо 30 000 души от 80 държави. Това е нов етап от напрежението, предизвикан от арабската пролет, коментира московският политолог Алексей Малашенко.
 
"Ако процесът не бъде спрян, ще тръгне и по-надалеч. Не е лесно и да го спреш, защото ИД е върхът на айсберга, наречен радикален ислямизъм. Отзвукът от събитията се разнася из цял свят - Индия, Пакистан, Нигерия и т.н.", изтъква експертът.

Никой не е правил "преброяване" в редиците на ИД и всички оценки са приблизителни.

"Очевидно е само едно: освен арабите там е представен цял интернационал от народите на Централна Азия, Северен Кавказ и другите мюсюлмански региони в Русия", посочва ориенталистът Аркадий Дубнов.

Външният министър Сергей Лавров заяви вчера, че Русия има готовност за съвместни операции със Запада срещу ИД, но само в рамките на решения на ООН. Това показва, че Москва разбира колко е сериозна заплахата от ИД, включително за Русия, отбелязва "Независимая газета".

Според вестника обаче Русия няма да засили военното си присъствие в региона.

"Първо, руските военни инфраструктури в Таджикистан и Киргизстан стигат за необходимото реорганизиране на усилията. И второ, след събитията в Крим, където руски "учтиви хора" осигуриха връщането на полуострова в Русия, Централна Азия изпитва дълбоки подозрения към руската мълчалива "мека сила" от този вид", обяснява Дубнов.