Новината беше потвърдена от посолството на Москва в Пхенян.

"Северна Корея все още не ни е предоставила информация за причините за задържането на яхтата, но имаме обещание това да се случи в най-близко време. Посолството предприема спешни мерки за освобождаването на съда и екипажа", заяви пред РИА Новости пресаташето на руската мисия в Пхенян Денис Самсонов.

Той подчерта, че са изпратени запитвания към военното министерство и външнополитическото ведомство на Северна Корея. Междувременно генералният консул се е отправил към пристанището Кимчхак, където според последните информации се намира задържаната яхта.

Яхтата „Елфин” е плавала от южнокорейския град Пусан към Владивосток след участие в международно състезание. Според яхт-клуба „Седем фута”, съдът е преминал на около 85 морски мили от бреговете на Северна Корея и е бил далеч от севернокорейските води.

Вицепрезидентът на руската Федерация по ветроходство Евгений Хромченко съобщи пред "Новости Владивосток", че екипажът на севернокорейската лодка е задържал капитана на "Елфин" Дмитрий Назаров, а останалите четирима души от екипажа са успяли да се барикадират в яхтата и да съобщят за случващото се. Екипажът е успял да задейства и аварийния буй за уточняване на координатите си.

Яхтата е била изтеглена на буксир до севернокорейския бряг.