Това се е случило на един от полигоните в района на Ленинградска област (за разлика от Санкт Петербург областта си е запазила името от съветско време) и само по чудо се е разминало  без жертви.
 
Вчера стана известно, че по време на учението "Запад-2017" в близост до Санкт Петербург  хеликоптер Ка-52 ( "Алигатор") стреля по намиращи се  в огневата зона хора.
Твърди се, че двама журналисти са ранени.

Както съобщава изданието 66.ru, позовавайки се на собствени източници, хеликоптерите са били на 500 метра от реалните си мишени.
 
Само часове преди инцидента, точно на този полигон президентът Владимир Путин  наблюдаваше маневрите. 
 
По-късно телевизия  NTV съобщи, че обстрелът е бил в събота, т.е. два дни преди посещението на президента.

Телевизионният канал разполага с бележка с подробности за инцидента, в който той е наречен "сериозен авиационен инцидент". Бележката гласи, че двойка хеликоптери е излетяла от летище "Пушкин" - това е пункт за излитане на противопожарна авиационна техника и единият от тях е  обстрелял хората с ракети С-8.

Отначало руското МО отрече инцидента, но впоследствие призна за инцидент във вторник, при който неволно са стартирали ракети. При това се подчертава,  че не е имало ранени, а е улучен само един от камионите. Но журналистически източник възрази, че трима души са били ранени макар всички да са били хоспитализирани с леки наранявания и вече са освободени.

Какво всъщност се е случило?

Според най-разпространената версия, грешката е техническа.
Тук обаче вариантите леко се разминават. От пресслужбата на Западния военен окръг говорят за "погрешно целеуказване".

В широко популярен в социалните мрежи документ, наречен "доклад" на пилотите на хеликоптера, се твърди, че става дума за спонтанно включване на главния прекъсвач, довело до изстрелването на ракетите S-8.
 
Военните професионалисти, които са гледали записа, силно се съмняват във версията, която е посочена в "отчета".
 
"Алгоритъмът на работа, като правило, е: при влизане в бой, пилотът да търси целта. След като я локализира, екипажът включва т. нар "главен прекъсвач", позволяващ използването на оръжия. Едва след това пуска, чрез друг бутон, прекъсвач, конкретното оръжие - бомба или ракета". Това е мнението на анонимен консултант на изданието "Взгляд", който е ветеран от руските ВВС.
 
"С този ключ пилотът затваря веригата за управление на оръжието. Преди да го включи, пилотът трябва да получи разрешението на командира на полета да "работи" по конкретна цел.
 
Едва след като всички тези действия са извършени, пилотът може да натисне бутона за рестартиране или за пускане на ракетата.

Ако по някаква причина веригата за изстрелване на конкретната ракета вече е включена по погрешка или заради неизправност (залепване на контакти, клеми и т.н.), а след това на се включи главният ключ, ракетата незабавно стартира, най-вероятно това се случва при ситуацията, която наблюдаваме на видеото ", коментира специалистът.
 
Източникът обаче прави важно уточнение:
"На записа се вижда, че не се е случило това, така че най-вероятно екипажът е избрал колата, ударена от огъня, като цел.
Тоест, изстрелът не е случаен, за разлика от казаното в "доклада".
Необходимо е разследване."

Вижте видеото: