В края на миналия месец руската армия представи нови радарни данни, показващи, че никаква ракета не е била изстреляна от районите, контролирани от проруските сепаратисти в деня на падането на самолета, съобщи говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от Франс прес и БТА.

Тези сведения бяха представени два дни преди публикуването на първите резултати от международното разследване на причините на трагедията.

Според тях самолетът е бил свален с ракета, изстреляна от ракетна система "Бук" руско производство от зона под контрола на проруските сепаратисти в Украйна.

Всички 298 души на борда на самолета загинаха при свалянето му през юли 2014 г.. Повечето от жертвите бяха холандци. Самолетът изпълняваше полет от Амстердам за Куала Лумпур.

Публикуването на резултатите от международното разследване предизвика малка дипломатическа криза между Холандия и Русия. Хага обвини Москва, че не е сътрудничила изцяло на разследването.

Русия от своя страна каза, че разследването е било пристрастно. Руските власти също представиха няколко теории за трагедията, в това число и за участие на украински изтребител.