Холандия и Малайзия ще продължат усилията да бъдат изправени на съд виновниците за катастрофата с полет МН-17 в Украйна извън рамките на ООН.

Холандското правителство ще проучи други начини да се търси отговорност от виновниците за катастрофата с малайзийския боинг в Украйна, след като Съветът за сигурност на ООН отхвърли вчера предложението да бъде създаден независим международен трибунал за наказателното им преследване.
Това се казва в изявление на холандския премиер Марк Рюте, разпространено днес от неговия офис, предадоха ТАСС и БТА.

Самолетът на "Малейжа еърлайнс" бе свален през юли 2014 г. в Източна Украйна. Загинаха всичките 298 души на борда.

Русия наложи тази нощ вето на проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, която би създала специален трибунал за наказателно преследване на виновниците за катастрофата.

Рюте нарече руското вето "пречка, която не бива да отслаби решимостта" на холандското правителство да постигне целта си - виновниците да бъдат изправени на съд.

От гледна точка на кабинета в Хага, създаването на трибунал би било най-добрият начин да се избегне политизиране на процеса и да се осигури широко международно сътрудничество в разследването на трагедията, добави Рюте.

Малайзия твърдо ще настоява за "правосъдие за престъпниците", ще търси "други възможности и юридически механизми" за целта, заяви днес след гласуването в Съвета за сигурност на ООН външното министерство. То изрази "дълбоко разочарование, че не са приети действия, насочени към правосъдие".

Русия се обявява за старателно и обективно международно разследване на катастрофата с полет МН-17 над Украйна, също и за наказване на виновниците. Това заяви днес външното министерство в Москва по повод дискусиите по въпроса в Съвета за сигурност на ООН.

"Русия ще полага и занапред най-енергични усилия с оглед всевъзможно съдействие за разследване на катастрофата", уверява министерството.

Същевременно Русия, която "с всички средства се стремеше да предотврати разцепление в Съвета за сигурност на ООН и да прехвърли въпроса в конструктивно русло, не сметна за възможно да даде път на политизираното решение, натрапвано на Съвета за сигурност" - за създаване на международен трибунал по случая, се казва в руското изявление.

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви след гласуването, че текстът е бил "лишен от каквато и да е правна или прецедентна основа". По думите му, за авторите на проекторезолюцията "политико-пропагандните цели се оказаха по-важни, отколкото практическите".

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че един специален трибунал би бил "контрапродуктивен".

EС осъди ветото, наложено от Русия в Съвета за сигурност на ООН, за създаването на международен трибунал относно свалянето на малайзийския пътнически самолет в Източна Украйна, предаде БНР.

Разследването срещу отговорните за смъртта на пътниците трябва да продължи, каза говорителят по външната политика Мая Кочиянчич.

"Много съжаляваме, че Съветът за сигурност снощи не успя да приеме резолюцията заради ветото на Русия. Година по-късно, когато с тъга си спомняме за трагедията, семействата и приятелите на загиналите заслужават справедливост", заяви тя.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За блокирания от Русия трибунал за сваления над Украйна пътнически самолет.