Преди 2 дни стана ясно, че шведската армията издирва аварирала руска подводница. Операцията започнала след прехващането на радиосигнал на руски на извънредна честота. 200 души, хеликоптери, военни кораби и минотърсачи претърсват зона от Балтийско море с площ от 50 км.

Вижте снимки >>>

В неделя Русия отрече информациите в шведската преса, че става дума за повредена нейна подводница.

"Препоръчваме на шведските власти да поискат информация от командването на военноморските сили на Холандия", твърди източник от руското министерство на отбраната, цитиран от Интерфакс и Франс прес, цитирани от БТА.

По думите му това е холандска подводница с дизелово-електрическо задвижване "Брюинвис", която миналата седмица участвала в учения в близост до Стокхолм.

Подводницата е влязла в петък в пристанището на Талин, столицата на Естония, и вероятно днес ще тръгне обратно към Холандия.

"Няма и не е имало никакви нередовни, камо ли аварийни ситуации с руски военни кораби", коментира по-рано говорител на военното министерство в Русия.

Холандската армия отговори обаче, че тайнствената подводница, издирвана от шведските военноморски сили в Балтийско море, не е нейна, както твърди руското министерство на отбраната, предаде Франс прес.

"Холандската подводница не е замесена и ние не участваме в издирването на шведските ВМС. Участвахме, заедно с Швеция, в учения с няколко съда, но ученията завършиха във вторник миналата седмица", заяви говорителка на министерството.

Тя уточни, че след това подводницата "Брюинвис" е отишла в Талин, където е останала през уикенда и вероятно днес ще отплава за Холандия.

Междувременно шведските власти разпространиха любителска снимка от 19 октомври, на която в залив се вижда вероятно издирваната подводница.

Официално командването на въоръжените сили на Швеция потвърди досега, че разполага с информация за вероятна "чуждестранна подводна активност" в териториалните води на страната.

Ситуацията с подводницата събуди спомени за епизод от Студената война - през 1981 година съветската подводница У-137 засяда в шведски води недалеч от голяма военна база на неутралната страна, припомня Ройтерс.

Миналия месец Швеция заяви, че два руски бойни самолета са навлезли във въздушното й пространство и протестира пред посланика на Москва за "сериозното нарушение".