В Деня на паметта и скръбта, свързан с нападението на Германия срещу СССР на 22 юни 1941 г., държавният глава отдаде почит на загиналите за победата във Великата отечествена война, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Цветя пред мемориала край кремълската стена положиха също премиерът Дмитрий Медведев, ръководители на президентската администрация, министри, депутати от двете камари на парламента, организации на ветерани от войната.

Въпреки проливния дъжд в руската столица Путин остана без шапка и без чадър по време на церемонията.

Паметни акции, посветени на Деня на паметта и скръбта, се организират днес във всички краища на Русия. Държавните знамена са спуснати наполовина, радио и телевизионните станции са изключили от програмите си развлекателните предавания и рекламите.

От снощи в много руски градове започна най-голямата общоруска акция по този повод - "Паметна стража. Вечен огън". По един от крайбрежните булеварди на Москва река в столицата бяха запалени 1418 свещи, символизиращи всеки ден от войната, продължила толкова дълго. Първата свещ бе запалена от ветеран участник във войната срещу нацистка Германия, а последната - от негов правнук. Свещите ще горят до утре полунощ.

Акцията ще завърши със спектакъла "Ще живеем" с участието на известни млади актьори, звезди от популярни руски телевизионни сериали и филми. В Санкт Петербург - градът, преживял 900-дневната хитлеристка блокада - днес е предвидена акция "Аленото небе на 41-а година".

Ученици от горните класове ще пуснат в небето хиляди червени балони. Жителите на уралския мегаполис Екатеринбург бяха предупредени, че в памет на загиналите по фронтовете 248 хиляди уралци точно по обед ще завият градските оповестителни сирени.

В Парка на победата в Москва по повод на паметния ден е издигната инсталация от светодиодни ленти, наречена "Жив огън"- метална конструкция, висока 20 метра, която имитира пламъка на Вечния огън.

В подножието на паметника на Победата на хълма Поклонная гора ще се състои акция реквием с хореографски изпълнения по музикални теми от най-известните песни за войната. Кулминация на театрализирания спектакъл ще стане минутата мълчание в памет на загиналите.

По повод паметната годишнина руският социологически "Левада център" оповести проучване, според което близо две трети (63 процента) от руснаците са убедени, че Съветският съюз би победил във Великата отечествена война и без помощта на съюзниците от антихитлеристката коалиция - САЩ и Великобритания, предаде Интерфакс.

На обратно мнение са 28 процента от анкетираните. Всеки десети (9 процента) се е затруднил да отговори. 36 процента от запитаните смятат, че многомилионните загуби на СССР в тази война се дължат на внезапността на нападението на Германия, а 24 процента - на нейното военно и техническо превъзходство.

Всеки седми (12 на сто) мисли, че това е свързано с действията на тогавашното съветско ръководство, което "не е държало сметка за жертвите", а всеки десети (10 на сто) - със слабостта и неумението на съветското командване.

Още 10 процента винят за загубите жестокостта на германските войници. 8 на сто се затруднили да отговорят.

Интерфакс припомня, че общите загуби на СССР във войната са възлезли на 27 милиона души.

Украйна отбеляза без големи церемонии годишнината от началото на войната

Кратка церемония за полагане на венци по повод трагичната дата се състоя пред гроба на Незнайния воин в Парка на вечната слава в столицата Киев. Участие в нея взе премиерът Володимир Гройсман.

Президентът Петро Порошенко днес е в Брюксел за срещата на върха на ЕС. Той обаче публикува официална декларация по случай 76-ата годишнина от началото на войната. В нея Порошенко казва, че той се прекланя "пред хората от по-старото поколение, войниците от всички армии, които надделяха над нацистите", като отбелязва и значителния принос на украинците за победата.

Напомняйки за несгодите, стоварили се през годините на войната върху плещите на украинския народ, президентът спомена и за предшестващия "20-годишен терор на болшевишките вандали" в Украйна и благодари на военните, които участват днес в борбата в Донбас срещу проруските сепаратисти.

За годините на Великата отечествена война Украйна е загубила една пета от населението си, като всеки втори украинец, воювал в редиците на Червената армия, не е доживял до победата, а всеки втори фронтовак от оцелелите се е върнал в дома си инвалид. Като цяло загубите на Украйна са повече, отколкото тези на САЩ, Великобритания, Франция и Канада взети заедно.

Опозиционният блок протестира остро срещу намерението на сегашните украински власти да преименуват киевския булевард, който носи името на съветския генерал Николай Ватутин, освободител на града от фашистките завоеватели, като го нарекат на името на Роман Шухевич - командир на нацисткото спецподразделение "Нахтигал".