Причината е изявлението на говорителя на руското федерално следствие Владимир Маркин, че комитетът започва наказателна процедура за геноцид на рускоезичното население, живеещо на териториите на Донецка и Луганска народна републики, съобщиха БТА и БНР.

По думите му използването на тежки оръжия и на авиация по време на конфликта, противопоставил от пет месеца украинските власти на проруските сепаратисти, е причинил смъртта на най-малко 2500 души и унищожаването на над 500 сгради на цивилни в областите Донецк и Луганск.

Следственият комитет е основният руски орган, натоварен с криминални разследвания в Русия. Той обаче няма юрисдикция извън страната.

В отговор на тези обвинения, Главната прокуратура на Украйна започна наказателно производство срещу редица служители на Следствения комитет на Русия, като ги обвини в незаконна намеса в работата на украинските правоохранителни органи и в подпомагане на терористични организации.

Двете разследвания вероятно ще ескалират напрежението между Украйна и Русия и ще поставят под натиск договореното на 5 септември примирие между силите на Киев и проруските сепаратисти, коетои без това бе помрачено от ежедневни престрелки и артилерийски обстрел, коментира Ройтерс.

Според ООН конфликтът в Източна Украйна е отнел за пет месеца живота на 3200 души и е предизвикал преместването на 600 000 цивилни.

Поредният доклад на ООН за правата на човека в Украйна ще бъде представен на 3 октомври, а не утре както беше планирано, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на източник на Върховния комисариат на ООН по правата на човека.