Бившият директор на ФБР прие да бъде специален прокурор на федералното разследване за евентуален таен сговор между предизборния екип на Доналд Тръмп и Русия и нейната намеса в изборния процес в САЩ през 2016 г., предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Мълър бе назначен на тази позиция от Министерството на правосъдието.

В кратка декларация Мълър заяви: "Приемам това задължение и ще го изпълня по най-добрия начин, на който съм способен".

Юридическата фирма УилмърХейл, в която Мълър работеше, заяви, че той е подал оставка веднага след назначаването му вчера за специален прокурор от министерството на правосъдието, добавя АП.

Суров и методичен, Робърт Мълър се ползва с голямо уважение във Вашингтон, пише Франс прес. 72-годишният бивш директор на ФБР при президентите Джордж Буш син и Барак Обама се радва на уважението и на републиканци, и на демократи. Той не се е поколебавал да се противопостави на Белия дом за действия, които е смятал за незаконни. Не е известно да е свързан по какъвто и да било начин с президента Доналд Тръмп.

Назначен за директор на ФБР седмица преди атентатите на 11 септември 2001 г., той остава начело на бюрото 12 години. Продължителният му мандат е доминиран от проблемите на тероризма и наблюдението. Негова заслуга е основна реорганизация на ФБР в момент, когато бюрото е застрашено от разпускане, защото не успява да предотврати атентатите на 11 септември.

Мълър подкрепи необходимостта от широките програми за наблюдение на комуникациите, разкрити от Едуард Сноудън и заяви, че те имат съществено значение в борбата с тероризма. Но през 2004 г. Мълър заплаши, че ще подаде оставка заради програми за подслушване, излизащи извън рамките на закона, които бе разпоредил президентът Джордж Буш след 11 септември.

Мълър е потомък на нюйоркско аристократично семейство и е завършил престижния Принстънски университет. Бил е федерален прокурор в Сан Франциско, федерален прокурор и заместник-министър на правосъдието при управлението на Джордж Буш баща.

Бивш офицер от морската пехота, Робърт Мълър се е сражавал във войната във Виетнам, където е бил ранен в бой.

По-дълго от него начело на ФБР е бил само Едгар Хувър, основателят на бюрото, заемал този пост в продължение на 48 години до смъртта си, добавя АФП.