Той бе задържан у нас на 29 юли заради заповед за арест, издадена от Интерпол. Кобляков - основател на организацията „Свободна Русия", която от години протестира срещу президента Владимир Путин, е издирван от руската прокуратура по подозрение, че незаконно е присвоил имущество за милиони.

Според съдебния състав обаче, престъпленията, за които той е искан от руските власти, са неясно описани и не са сходни с тези по българското законодателство, предаде БТА.

Въпреки формалното наличие на описание на престъпление, не може да се направи категоричен извод за яснота на това каква точно е престъпната дейност, посочиха съдиите.

Според магистратите, ако Кобляков бъде предаден на Русия, съществува опасност неговото положение да бъде утежнено заради политическата му дейност и убеждения.

Съдебният състав посочи, че престъпленията, които руските власти смятат, че са извършени, са се случили през 2004 година, а наказателното производство срещу него е образувано през 2012 год., след като той вече е започнал да развива активна политическа дейност.

По-рано днес наблюдаващият прокурор по делото Валентин Кирилов оттегли искането на Софийската градска прокуратура за екстрадирането на Кобляков като неоснователно. Той посочи, че според международни доклади на правозащитни организации руските власти са налагали мерки срещу граждани с мнение против управляващите.

Градският съд отмени и забраната му да напуска страната, но Кобляков остава с мярка за неотклонение, съобщи БГНЕС. Макар и тя да е най–леката - "подписка", остава в сила, защото решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Решението на Градския съд бе посрещнато с бурни ръкопляскания от представители на правозащитни организации, които бяха в залата. След задържането те организираха протест пред Съдебната палата в защита на Кобляков.
Неотдавна пък той обяви, че ще поиска политическо убежище у нас.