Това съвпадна с редица събития, които превърнаха в международна тема нарушенията на правата на ЛГБТ (лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните) в Русия, пише "Ведомости", цитиран от БТА.

Вчера ЕСПЧ постанови решение в полза на трима руски ЛГБТ активисти, обжалвали спорния акт. С приемането на подобни закони властите в Русия насърчават предразсъдъците и хомофобията, несъвместими с принципите за равенство, плурализъм и търпимост, присъщи на демократичното общество, и нарушават член 10 от Европейската конвенция за човешките права, гарантиращ свободата на мнение, заявиха магистратите.

"Ведомости" припомня, че през май Владимир Путин преговаря с други държавни глави по въпроса за гоненията срещу гейовете в руската република Чечения.

Германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон го призоваха да се намеси. На 5 май Путин обеща на омбудсмана Татяна Москалкова да обсъди положението на ЛГБТ в Северен Кавказ с руския генерален прокурор и вътрешния министър. ЕСПЧ не за пръв път постановява решение за закон, който е в сила в Русия, и обикновено тези решения се пренебрегват.

Но както посочва Татяна Локшина от "Хюман райтс уоч", реформата в руската система за изтърпяване на наказания фактически бе резултат от решение на ЕСПЧ, който отъждестви с изтезания условията в руските следствени изолатори, добавя изданието.

Руското правосъдно министерство увери, че ще обжалва новото решение на ЕСПЧ. То предизвика остри реакции сред руските политици, изтъква "Ведомости" и цитира сенатора Андрей Клишас, че решението е опит за намеса във вътрешните работи на Русия.

Още не се знае дали Комитетът на министрите към Съвета на Европа ще настоява да бъде отменен самият закон против "гей пропагандата" - това ще стане ясно от кореспонденцията между европейските и руските власти, добавя вестникът.

Депутатът от Държавната дума Виталий Милонов, автор на спорния закон, "си позволи доста рязка забележка", пише "Московский комсомолец" и цитира коментар на народния избраник пред руската Национална служба за новини: "Педалите от ЕСПЧ подкрепиха педали от някакво спинозно мазе в Подмосковието". Милонов обещал освен това "да свие на руло" решението на ЕСПЧ, за да го "използва по предназначение". През 2012 г. Милонов бе местен депутат в Санкт Петербург и законът бе приет на градско равнище, а след година го прие и Държавната дума, уточнява всекидневникът.

Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза във връзка с решението, че властите на Русия не преследват свои граждани за една или друга ориентация. По думите му, не се дискриминират и хомосексуалистите, пише седмичникът
"Аргументи недели".

Изданията цитират и неотдавнашни изявления на президента Владимир Путин в същия смисъл.

Политологът Андрей Савелиев каза пред електронния в. "Камбаната на Русия", че ЛГБТ общността има ред предимства във федерацията, "а притеснявани биват всички останали". "

Отдавна не е тайна, че в кремълската администрация, Държавната дума, правителството и други държавни институции има хомо лоби", заявява наблюдателят.

Шефът на външнополитическата комисия в Държавната дума Леонид Слуцки съзря в Страсбургския съд "инструмент за изкуствено очерняне на Русия", информира "Лента", като се позовава на получено от депутата становище.

След решението на ЕСПЧ Русия трябва да промени закона за гей пропагандата. Но едва ли ще го направи, коментира за онлайн изданието "Инсайдър" юристката Галина Арапова.