Домакинът на форума Доналд Туск, новият председател на Европейския съвет, заяви, че за да бъде запазена стабилността по източните граници на блока, е необходима дискусия за бъдещето на тези отношения, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ситуацията е наистина драматична и много динамична и разбира се изисква незабавни реакции", каза той пред репортери при пристигането си за срещата.

"Няма да намерим дългосрочно решение за Украйна без адекватна и принципна и същевременно твърда и отговорна стратегия към Русия", заяви Туск, който беше премиер на Полша и твърд поддръжник на Украйна в конфликта й с Русия.

"За мен е ясно, че в основата на тази стратегия трябва да е една модерна, стабилна и независима Украйна", добави той.

Ройтерс отбелязва, че някои от бившите съветски сателити в Източна Европа, които са за твърд отпор срещу Москва, изразяват опасения, че страхът да не бъде провокиран Владимир Путин и безпокойството, че руската финансова криза може да се отрази зле на европейските икономики, може да накарат силните държави в ЕС да отслабят санкциите срещу Москва или да намалят политическата и икономическата подкрепа за властите в Киев.

Дипломати обаче твърдят, че лидерите от ЕС не са на едно мнение нито за евентуалното облекчаване на санкциите, нито за тяхното засилване.

Дипломати са на мнение също, че Доналд Туск може да изиграе по-активна роля за формиране на позицията на европейските ръководители по външнополитически въпроси, отколкото неговият предшественик Херман ван Ромпой, склонен към търсенето на компромиси.