"Лидерите наблегнаха на различни прояви на руските враждебни действия - от нарушения на въздушното пространство до информационни кампании, кибератаки, намеси в политическите процеси в ЕС и други страни", каза на пресконференция по време на срещата на върха на ЕС председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Имайки предвид примерите за това, ясно е, че стратегията на Русия е да отслаби ЕС", каза той.

Нашата цел не е да създаваме напрежение с Русия. Ние просто реагираме на стъпки, предприети от Москва. Разбира се, ЕС винаги е готов да води диалог с Русия, но няма да направим компромис с нашите ценности или принципи, заяви Туск.
Затова се договорихме да следваме курса си и най-вече да пазим единството на ЕС, подчерта председателят на Европейския съвет.

Европейските лидери са се договорили също да разгледат всички достъпни варианти, ако руските военни продължат да извършват жестокости в Сирия заедно със сирийската армия, става ясно от заключителния документ на срещата.

В него обаче не се казва, че тези варианти включват нови санкции срещу физически или юридически лица, както бе записано в проекта на документа, отбелязва Ройтерс.

В проектодокумент за срещата се казваше, че се разглеждат "всички възможности, включително допълнителни санкции" срещу "поддръжниците на режима" в Сирия, което фактически означава, че може да бъдат санкционирани граждани на Русия. 

Лидерите решително осъдиха атаките срещу гражданското население в Сирия от страна на режима и неговите съюзници, особено Русия.

ЕС призовава за незабавно спиране на насилието и спазване на примирието, каза Туск.

Според европейски източници дискусията за Русия е продължила по-дълго от очакваното, тъй като лидерите не са могли да решат дали в заключителния документ да включат предупреждение за евентуални ограничителни мерки, или не, предаде ТАСС и добави, че Италия е блокирала варианта, заплашващ със санкции.

Великобритания, Франция и Германия са искали ЕС да окаже максимално силен натиск върху Русия, за да я накара да спре операциите си срещу бунтовниците в Алепо, предаде Ройтерс.

Европейският съюз може да приеме мерки срещу Русия, ако интензивността на ударите по Алепо се запази на това равнище, което беше преди хуманитарната пауза, каза днес канцлерът Ангела Меркел.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че днес ЕС не е взел решение за санкции срещу Москва заради действията й в Сирия, но подчерта, че санкциите заради Украйна остават в сила.

Британският премиер Тереза Мей заяви при пристигането си в Брюксел, че лидерите от съюза трябва да демонстрират категорична и единна позиция "пред лицето на руската агресия" в Сирия.

Премиерът Бойко Борисов каза вчера преди срещата, че ако санкциите са достатъчно силни, за да върнат всички на масата на преговорите, е абсолютно "за".

Италианският премиер Матео Ренци, чиято страна има сериозни търговски връзки с Русия, заяви, че икономическите санкции не бива да бъдат използвани като част от стратегията на съюза, защото те няма да принудят Москва да преговаря за мирно уреждане на конфликта.

рябва да направим всичко възможно да има мирна сделка в Сирия, но е трудно да си представим, че това трябва да е свързано с допълнителни санкции срещу Русия", каза той пред репортери след късната вечеря снощи, на която бе обсъждана стратегията на блока.

Русия е уведомила ООН, че в продължение на четири дни няма да бомбардира Алепо по 11 часа на ден. Служители на ЕС предположиха, че обявяването на това решение е било планирано да съвпадне със срещата на ЕС, където имаше все по-сериозни нагласите за налагане на санкции, отбелязва Ройтерс.