Агенцията изтъква, че това може да породи дебати на фона на трудните отношения на Европейския съюз с Москва, предава БТА.

Юнкер е бил поканен и планира да участва в Международния икономически форум в Санкт Петербург на 16 юни, посочи говорителката.

Неотдавна европейски представители заявиха, че не е известно дали Юнкер, който призова за по-добри отношения с Русия, ще приеме поканата на Кремъл, докато руски представители очакваха да я приеме, отбелязва Ройтерс.

Кремъл: Вероятно ще се срещнат

Руският президент Владимир Путин и Жан-Клод Юнкер вероятно ще се срещнат в кулоарите на икономическия форум, предположи пред журналисти прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

Представяте ли си ситуация, в която г-н Юнкер присъства на форума и няма отделна среща с президента”, отговори Песков на въпрос дали са планувани разговори между двамата лидери.

ЕК: Санкциите са си санкции

Санкциите срещу Русия, наложени от ЕС, може да бъдат отменени при спазването на споразуменията от Минск, но може да бъдат и засилени, ако руската страна предприеме действия, които налагат това, заяви говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Така той отговори на въпрос дали предстоящото посещение на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер на Международния икономически форум в Санкт Петербург на 16 юни може да предшества отмяната на санкциите.

Говорителят отказа да отговори дали се предвижда официална среща между Юнкер и руския президент Владимир Путин, но подчерта, че споразуменията от Минск са в сила и няма противоречие с участието на Юнкер във форума.

По думите на говорителя Юнкер ще използва участието си във форума, за да представи вижданията на ЕС за отношенията с Москва.

Икономическият форум в Петербург, който се провежда от 1997 г. насам, е най-важното подобно събитие в Русия. Всяка година на него взимат участие около 10 000 представители от 70 страни, сред които финансови министри, ръководители на частни компании и анализатори. От 2005 г. насам редовно участие в работата на форума има взима и руският президент.

Путин: Равноправен диалог

В статия за гръцкия в. "Катимерини" Владимир Путин написа, че Русия смята за необходимо да се изгради "равноправен, истински партньорски диалог с Евросъюза по най-широк кръг въпроси - от визова либерализация до формиране на енергиен алианс."

Но у европейските колеги ние засега не виждаме насрещна готовност да вървят по такъв взаимноизгоден и перспективен път, отбелязва руският президент.

Спадът в отношенията между Русия и ЕС пречи и на развитието на руско-гръцкото сътрудничество. Двустранният стокообмен е намалял с една трета спрямо миналата година – до 2,75 млрд. долара, се казва в статията на Путин.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в кулоарите на срещата на върха на Г-7 преди дни в Япония, че още е рано да се говори за отмяна на западните санкции срещу Русия.

Кудрин към Путин: Да намалим напрежението

По време на заседанието на икономическия съвет, което се председателства от Владимир Путин, реформаторът и бивш министър на финансите на Русия до преди четири години Алексей Кудрин е предложил на държавния глава да бъде намалено геополитическото напрежение между Москва и Запада, създало се след украинската криза през 2014 година.

Пред присъстващите на заседанието Алексей Кудрин е казал, че технологическото изоставане на Русия е налице и се е опитал да убеди президента Путин, че трябва да се търсят варианти за свързване със западните технологични възможности, дори и като второстепенни проекти.

Това съобщава независимото московско издание „Ведомости“, цитирано от БНР.

В отговор на призива на Кудрин, президентът Путин е заявил, че не Русия е започнала конфликта и че западният бизнес, който има изгода да работи на руския пазар, няма да се оттегли от него, както и че Москва няма да търгува с националните си интереси. Путин е добавил още, че до края на живота си ще защитава руския суверенитет, отбелязва изданието.

АНКЕТА: Приемате ли налагането на икономически санкции?