Не съм съвсем убеден, че днес можем да кажем, че със САЩ споделяме общо виждане за Русия. Това посочи председателят на Европейския съвет Доналд Туск в изявление пред журналисти след срещата си с президента на САЩ Доналд Тръмп.
Агенциите не разпространиха повече подробности за разногласията.

По въпроса с Украйна изглежда сме на едно мнение, добави обаче Туск.

Някои въпроси остават открити - за опазването на природата и за търговията, поясни Туск. Той отчете, че ЕС и САЩ споделят вижданията си по въпроса за борбата с тероризма.

Основното ми послание бе, че това, което прави сътрудничеството и приятелството ни дълбоко, са основните ценности на Запада - свободата, човешките права, уважението към човешкото достойнство. 
Най-голямата задача днес е обединението на свободния свят около тези ценности, а не само около интересите, заяви Туск.

Американският президент Доналд Тръмп проведе срещата си с ръководството на Европейския съюз в опит да подсили двустранните отношения между Брюксел и Вашингтон.
Доналд Тръмп ще участва днес в срещата на върха на старните от НАТО в белгийската столица.

Пред ръководителите на ЕС в Брюксел американският президент сподели възторжено, че смята смята папа Франциск за "страхотен", а кралското посрещане, което му устрои Саудитска Арабия - за "внушително" и "невиждано", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Отидохме при папата. Много впечатляващо. Папата е страхотен", каза Тръмп на събеседниците си за вчерашната си визита в Рим.

Запитан от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в началото на разговора им, пред десетки камери, дали е изморен, 70-годишният Тръмп каза, че е обиколил много страни и се е срещнал с "много лидери, някои велики лидери".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че видяното от визитата на Тръмп в Саудитска Арабия е било "внушително", на което президентът отговори: "Много беше внушително. Не мисля, че някога е имало подобно нещо. Мисля, че това беше нещо невиждано".