Втора поредна година тази група се среща без Русия. Лидерите на Г-7 решиха да прекратят участието в Г-8, докато Русия не промени курса си и ситуацията не стане отново такава, при каквато "осморката" ще може да води смислени обсъждания, каза Тимерманс.

"Очевидно това все още не се случва и връщането към формата Г-8 не стои на дневен ред", посочи той, цитиран от ТАСС и БТА.

Групата на седемте или Г-7 обединява икономически развитите страни и в нея влизат Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония.

Основните й цели са търсене на решение на глобални политически и социални проблеми.

Организацията съществуваше във формат седем през периода 1976-1997 година. След присъединяването на Русия обединението получи названието Г-8.

През март 2014 година заради събитията в Украйна и последвалата криза в отношенията между Русия и Запада организацията прие решение да се върне към формата Г-7.

Министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г-7, които се събраха днес на среща в източния германски град Дрезден, ще обмислят утре въвеждането на кодекс за поведение за банкерите, предаде ДПА, като се позова на източници от делегации.

Плановете обаче са още в начален стадий. Въпросът ще бъде повдигнат на равнище Г-7 за първи път. Един от въпросите, които трябва да намерят отговор, е кои пазари по света се нуждаят от такъв кодекс.

На срещата в Дрезден се очаква да бъде взето решение за затягане на мерките срещу укриването на данъци от мултинационалните корпорации.

Така водещите финансисти от Г-7 ще дадат нов импулс на плана, договорен от държавните и правителствените ръководители от Г-20 през ноември, за започване на строго преследване на данъчните измами на големите компании до края на тази година.

Днешната сесия за перспективите пред световната икономика даде начало на официалната част от срещата, председателствана от германския финансов министър Волфганг Шойбле.

Присъстваха министрите на Канада, Франция, Испания, Италия, Япония, Великобритания и САЩ.

Срещата в Дрезден, която приключва в петък, ще бъде и подготовка за предстоящия форум на върха на Г-7 с председател канцлера Ангела Меркел в замъка Елмау в Баварските Алпи на 7 и 8 юни.