Целта на мерките е най-вече да се улесни достъпът до чуждестранни валути и да се защитят банките от счетоводни загуби, които могат да разклатят стабилността им, съобщиха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

Централната банка изразява готовност и да работи с правителството за рекапитализиране на някои предприятия през 2015 година.

РЦБ разреши на банките да увеличават лихвите по депозитите с 3,5 процентни пункта от средносрочното равнище, вместо досегашните 2 пункта.

До юли 2015 година централната банка няма да ограничава пълната стойност на потребителския кредит.

РЦБ ще даде на банките право да използват при изчисляване надзорните изисквания по операциите в чуждестранна валута от предходното тримесечие.

Централната банка ще установи за банките отстъпки при формиране на резервите по кредитите за инвестиционни проекти.

В съобщението на банката е посочено също така, че ще бъдат усъвършенствани механизмите за предоставяне на кредитните организации на средства в чуждестранна валута.
По-специално в рамките на валутния механизъм за обратно изкупуване РЕПО (repo - repurchase agreement) се предвиждат търгове за различни срокове в случай на необходимост.

На Московската борса рублата ускори засилването си спрямо долара и еврото. Към 18.05 часа московско време еврото спадна с 9,25 рубли спрямо закриването вчера до 75,90 рубли, а доларът поевтиня с 6,68 рубли до 60,82 рубли.

Руското финансово министерство продава валутни резерви

По-рано днес министерството на финансите на Русия заяви, че е започнало да продава наличните си неизползвани валутни запаси.

Министерството не уточни точно какви валути ще продава и в какъв размер, като само уточни, че наличните валутни резерви са за около 7 млрд. долара и че вече е започнало да ги продава, предаде БНР.

За 15 дни РЦБ е продала над 10 милиарда долара

Руската централна банка е продала 1,961 милиарда долара при валутна интервенция в понеделник, предаде ТАСС, цитирана от БТА. От началото на декември банката е продала общо 10,302 милиарда долара.

Рублата изгуби над 15 процента от стойността си тази седмица, въпреки че централната банка вдигна рязко основната си лихва, отбелязва Асошиейтед прес.

През последните седмици курсът на руската валута спада значително, като рублата поевтиня над 50 процента от януари заради понижаващите се цени на петрола, както и заради ефекта от западните санкции, наложени на Москва за ролята й в украинската криза. Водещ индекс ММВБ (MICEX) на московската фондова борса се повиши с 1,4 на сто до 1444,32 пункта в началото на днешната търговия, информира ТАСС.

Медведев: Русия има ресурсите, за да овладее кризата


Руският премиер Дмитрий Медведев заяви днес, че Русия има необходимите парични ресурси, за да овладее кризата, причинена от историческия срив на рублата, без да засегне принципите на пазарната икономика.

"Страната разполага се необходимите парични ресурси, за да постигне икономическите си цели. Има и нужните пазарни инструменти, за да гарантира съответното търсене", подчерта премиерът на извънредна среща на правителството, цитиран от АФП.

Медведев отхвърли каквото и да било прекомерно стриктно регулиране на пазара.

Руснаците пазаруват трескаво

Руските потребители днес напълниха магазините, купувайки трескаво най-различни по-скъпи и дълготрайни стоки в опит да избегнат вдигането на цените, след като курсът на рублата се срина през последните дни, предаде Асошиейтед прес.

Множество руснаци купуваха автомобили и домакински електроуреди, преди цените на тези вноски стоки да се повишат още повече.